Pliskova till final i US Open

SPORTBLADET

Slog ut båda systrarna Williams

Inför US Open hade hon aldrig överlevt tredje omgången i en Grand Slam-turnering.

I natt blev Karolina Pliskova klar för final efter att ha besegrat världsettan Serena Williams med 6–2, 7–6.

– Det här har alltid varit en dröm, säger 24-åringen.

Systrarna Williams har ett givet samtalsämne när de träffas för att äta middag nästa gång.

Karolina Pliskova.

Tjeckiskan räddade en matchboll och besegrade Venus i åttondelsfinalen och slog Serena i nattens semifinal.

I fint sällskap

Det har bara hänt tre gånger tidigare, att en spelare besegrat båda Williams-systrarna i en och samma Grand Slam-turnering. Martina Hingis gjorde det i Australian Open 2001, Justine Henin i US Open 2007 och Kim Clijsters i US Open 2009.

I framtiden kommer Pliskova att nämnas i samma mening som legendarerna.

– För publiken var det nog inte det bästa att jag slog ut båda två i deras hemland, men för mig är det verkligen speciellt. Matchen mot Venus hjälpte mig. Jag visste hur det var att möta en Williams-syster inför allt folk på centrecourten. Jag var inställd på ett snabbt spel och tunga servar, och kanske var det därför jag lyckades vinna, säger Pliskova på den följande presskonferensen.

Det blev en tung förlust för den knäskadade amerikanskan, som efter tre och ett halv år på positionen förlorar förstaplatsen på världsrankingen till Angelique Kerber, som besegrade Caroline Wozniacki i sin semifinal.

Stopp i tredje omgången

Karolina Pliskova, från Louny norr om Prag, var desto gladare. Till saken hör att hon, på 18 försök, aldrig tidigare har gått längre än till tredje omgången i en Grand Slam-turnering.

– Det här är en stor framgång för mig, och jag hoppas att det inte stannar här. Det finns ytterligare ett steg att ta och jag ska göra allt för att ta titeln, säger Karolina Pliskova.

ARTIKELN HANDLAR OM