OS-ringarna diskade paralympisk mästare

SPORTBLADET

Paralympiske stjärnan bröt mot reklam-policyn

1 av 2 | Foto: Josef Craig.

Sarah Sjöström och Jennie Johansson hör till de många simmare som tatuerat in de olympiska ringarna på kroppen.

Men det funkar inte för alla.

På IPC-mästerskapen i Portugal diskvalificerades den paralympiske mästaren Josef Craig, 19, på grund av att han inte tejpat över sina ringar på bröstet.

De olympiska ringarna ägs av internationella olympiska kommitté och kan därmed vara förbjudna på olika sätt.

När det gäller para-simförbundet, IPC, finns regler som säger att symboler och reklam inte får synas på de tävlande, varken på badmössor, baddräkter eller kroppen.

19-årige Craig tog sig vidare från försöken på 100 meter fritt i Europamästerskapen i helgen men stoppades sedan från finalen eftersom man upptäckt hans tatuering, ett lejon tillsammans med de olympiska ringarna på bröstet.

"Reklam är förbjuden"

"Reklam är inte tillåten i någon som helst form, och där inkluderas de olympiska ringarna. Simmaren täckte inte över sin tatuering och diskades därför", säger en talesperson för IPC, enligt bland annat Daily Mail.

"Alla lag informeras om reklam-policyn på det tekniska mötet inför tävlingarna så det är inte så att de inte hade påmints om reglerna".

19-åringen täckte efter diskvalifikationen över sin tatuering med tejp och simmade sedan ett lyckat försök på 400 meter fritt.

Craig vann två paralympiska guld i London 2012 där han satte två världsrekord som 15-åring – den yngste mästaren från Storbritannien i Paralympics historia.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning