”Får man verkligen göra så?”

SPORTBLADET

Frislagsvarianten som chockade motståndarna

IBK Lidköpings fräcka frislagsvariant ställde motståndarna från Vänersborg.

När motståndarnas blickar var vända åt ett annat håll kunde Lidköping göra mål.

– Det var någon kommentar från läktaren: ”Får man verkligen göra så?”, säger tränaren Hans Josefsson.

I den avslutande seriematchen hade IBK Lidköpings F00/01-lag en bekväm ledning i bortamötet mot IBK Vänersborg. Då passade spelarna på att använda sig av frislagsvarianten som de tränat på under den sista tiden. När samtliga Vänersborgsspelare hade blickarna åt ett annat håll kunde Lidköpingsspelarna se varianten lyckas och gå i mål.

– Det var lite roligt att göra den, att få uppmärksamheten åt ett annat håll då och det lyckade väldigt bra. Vi tänkte att det var vår sista match i seriespelet, får vi läge så kör vi den. Då tog vi timeout och pratade ihop oss om vilka som skulle göra den, sen ställde vi upp oss och så small det bara till. Så det var riktigt roligt, säger Hans Josefsson som är tränare för IBK Lidköpings F00/01-lag.

Variant från 90-talet

Hur länge har ni tränat på den?

– Vi hade ungefär tre matcher kvar och har tränat lite på den här. Då sa vi det att ges det tillfälle och bra läge så kör vi den. Nu i sista matchen när vi mötte IBK Vänersborg fick vi ett perfekt läge. Men vi hade tränat ett tag, det hade vi gjort. Det är svårt det där, att lära in det, men när den väl satt kände vi att vi hade chansen. Det är lite roligt att titta lite närmare på alla spelarna som reagerar och en del av motståndarna förstod inte riktigt vad som hände. Rätt vad som det var var det bara mål. Jag tittade på deras ledare och han bara log och skakade på huvudet och tittade i golvet. Den är klockren. Det var någon kommentar från läktaren ”Får man göra så?”.

Hur kom ni på idén till den här varianten?

– Jag tror det är en gammal variant som gjorts på 90-talet, tror jag, men jag är inte hundra. Men vad jag har hört på Facebook har den körts för länge sen. Så vi provade den, för den var lite udda. Det var min tränarkollega Richard Carlqvist som kom med iden att vi kunde göra den, han har ju tränat ett annat pojklag innan, jag vet inte om han varit med om den eller om de kört den i pojkaget men de hade inte riktigt lyckats där. Vi tyckte den var så himla roligt så vi tränade in den och efter det har det växt, förklarar Hans Josefsson som hoppas att klippet kan ge effekt på daminnebandyn.

”Flög ut på plan”

– Detta kanske kan bli en bra uppryckning för hela flick- och damsidan, att få lite publicitet.

Hur reagerade motståndarna?

– Jag uppfattade inte riktigt vad de gjorde, men jag tror de kände sig lite lurade. Lite bortgjorda när de stod och tittade på flickorna, till och med målvakten tittade bort när skottet gick, så de kände sig nog lite bortgjorda.

Hur var reaktionen från era spelare när ni lyckades?

– De var helt överlyckliga. De var jättenervösa när vi skulle göra den då, ”nu måste vi sätta den” tänkte de. Men den var ju så bra inövad så det var rutin nästan. Läser motståndaren den riktigt väl och bryter kan de ju kontra, det kan till och med bli friläge bakåt så den är lite risktagande men vi ledde så stort då så vi kände att det var läge för den. Men de var överlyckliga, det var allmänt jubel i hela laget, alla spelarna flög ut på plan i en hög för att gratulera dem.

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy