”Jäklar vad Thern ska få jobba nu...”

SPORTBLADET

Nye förbundskaptenen Janne Andersson om nationalsångsdebatten: "Jag sa det klumpigt"

Han var själv assisterande tränare i många år.

Den här gången är svenska herrlandslagets nye förbundskapten Janne Andersson chef över motståndarspionerna Jonas Thern och Tom Prahl.

– Jäklar vad de ska få jobba! säger Andersson.

Den nye förbundskaptenen deltog i en chat i Svenska Fotbollförbundets app Blågult Inifrån under onsdagseftermiddagen där Janne Andersson fick frågor via följarna.

Presschefen Niklas Bodell, som läste upp frågorna från följarna i appen, konstaterade att Janne Andersson inte finns på Facebook, Twitter eller Instagram.

– Jag är inte bra på den där tekniken, jag föredrar människor. Jag vet inte om jag är bra på människor heller, men jag är definitivt oduglig på allt det där andra…

Vad tillför Peter Wettergren (assisterande förbundskapten) till din tränarstab?

– Jag tror på att man ska kunna bolla med den tränaren man har närmast sig. Wettergren har integritet. Han säger vad han tycker. Vi kan komma fram till något bra gemensamt. Han har en lång erfarenhet från att jobba kring landslaget. Dessutom har haft jobbet som andretränare både i Elfsborg och FCK och kan den rollen, säger Janne Andersson i chatten.

"Vi har inte bråkat..."

– Än så länge har vi inte bråkat heller! Det blir som ett förhållande med sin assisterande. Jag har ett förhållande med min hustru och ett annat med min assisterande tränare…

I den nya staben kring landslaget ingår bland annat även Tom Prahl och Jonas Thern som scouter och Lasse Lagerbäck i en rådgivande roll.

– Med de här personerna behöver jag inte börja dagarna med att diskutera de grundläggande självklara sakerna. De är vi överens om från början. Vi kan börja med finliret direkt. Vi har en stark grund att stå på.

– Både Jonas Thern och Tom Prahl har jag varit assisterande tränare till själv. Så nu har jag sagt till dem ”nu jäklar ska ni få jobba för nu är det jag som är chef!” säger Andersson med ett brett leende.

Vad har du för tränarförebilder?

– Man blir summan av det man stött på och de man jobbat med under en lång period. Man lär sig saker hela tiden. Ledarskapsmässigt har nog Bengan Johanssons sätt att leda handbollslandslaget inspirerat mig.

Kan det bli en gurkburk i landslagssammanhang?

– Håna inte min dialekt!

– Det är svårt att hitta spärrar på en fotbollsplan. Möjligtvis en gurkburksvariant på någon hörna där man spärrar bort folk och öppnar upp. Det kanske är en idé.

Vad menade du med det här med nationalsången egentligen?

– Jag sa det klumpigt och på fel sätt. Jag tycker det är häftigt att få den här vi-känslan. Kan man få ett lag med armarna om axlarna och som sjunger nationalsången tillsammans med supportrarna så är det en häftig bild att se framför sig.

Alla får välja själva

– Finns det spelare som inte tycker det är bra så finns det ingen politik bakom för min del. Jag har inga problem med det. Det är upp till var och en att välja.

– Jag tänker inte ta ut laget med att ”sjunger du så spelar du, sjunger du inte så spelar du inte…”

– Tack vare att jag uttryckte mig så otydligt så blev det den tolkningen. Jag får skylla mig själv. Det är läropengar att göra det bättre nästa gång från min sida. Men i grunden tycker jag det är en bra grej att sjunga nationalsången med fansen. Jag har själv stått på läktaren.

Hur många spelare tar du ut till VM-kvalet mot Holland?

– Jag presenterar truppen på tisdag eftermiddag. I utgångsläget är det 20 utespelare och tre målvakter som gäller. Sedan får jag se om det finns skäl för att lägga till någon extra.

ARTIKELN HANDLAR OM