Stjärnorna ser inte ut att spela kvalet

Foto: TT
Jerebkos Boston har slagits ut ur slutspelet i NBA.
SPORTBLADET

Jonas Jerebko gjorde succé i Boston under NBA-slutspelet.

Men den svenske stjärnan lär inte spela EM-kvalet med Sverige.

– Vi vet inte hundra procent, men som det ser ut nu kommer han förmodligen inte spela, säger förbundskapten Vedran Bosnic.

De svenska basketherrarna missade EM senast och har fått en tuff lottning i sommarens kval där Sverige ställs mot Bosnien Hercegovina och Ryssland.

Laget får också med stor sannolikhet klara sig utan NBA-stjärnan Jonas Jerebko och Real Madrid-svensken Jeffery Taylor.

– Han (Jerebko) har fått en dotter och har inte kontraktet med Boston klart. Vi väntar fortfarande på ett slutgiltigt svar, men det är inte en lätt uppgift för honom, säger förbundskapten Vedran Bosnic.

När det gäller Taylor, som tidigare spelade i NBA-laget Charlotte Hornets, har landslaget inte lyckas nå honom.

– Jag har försökt, men det går inte att få tag på honom. Många har försökt, men han har inte svarat någon så han ska nog inte spela. Men jag ska fortsätta att försöka, jag har aldrig fått ett nej från honom.

”Möjligt om vi tror på det”

En som dock kommer att spela kvalet är Ludvig Håkanson som gjort succé i Sevilla. När de NBA-meriterade stjärnorna saknas är det 20-åringen som kommer att få ta stort ansvar.

– Jag gillar Luddes utveckling. Jag gillar att han får mer minuter och blir bättre varje dag. Han är en av dem som har tagit ett stort steg framåt. Jag ser verkligen fram emot att coacha honom, säger Bosnic.

Sverige inleder kvalet den 3 september borta mot Bosnien. Sedan väntar Ryssland och Bosnien på hemmaplan 7 och 14 september. Ryssland är rankat sjua i världen och Bosnien kan ställa upp med flera NBA-spelare.

Det är med andra ord ingen lätt uppgift som väntar Sverige.

– Det hade varit lättare med Jerebko. Vi vet att vi inte är favoriter, men samtidigt respekterar jag mig själv och mina spelare. Vi kommer att ha ett ungt lag med mycket potential och behöver jobba hårt och förbereda oss. Om vi tror på det är det möjligt. Det är en stor utmaning för oss allt, men jag kommer aldrig att coacha ett lag om vi inte vill vinna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket