Kommer tappa 40 kilo i extremhettan

1 av 2
SPORTBLADET

rio de janeiro. Dagens semifinal mot Brasilien spelas i en tryckande hetta.

Landslaget räknar med att de svenska spelarna svettas ut närapå dubbelt så mycket vätska som vanligt.

Hur det än går kommer startelvan att väga uppåt 40 kilo mindre efter matchen.

Solen gassar under Sveriges sista träningspass. Landslaget tränar i tunna linnen, men luften står still så hettan är oundviklig.

Efter en timmes grillning torkar Lotta Schelin svetten ur pannan. Klockan är tolv, semifinalen mot Brasilien kommer börja en timme senare nästa dag, vilket troligen betyder ännu ett par grader.

– Det är nästan skönare när man varit ute ett tag än när man kommer in. Då är det en chock, men sedan är det lugnt, säger hon.

Över 28 grader

Hittills i OS har speltiderna varierat mellan klockan 13 och 22, lokal tid. Turligt nog sammanföll de båda lunchtillställningarna med mildare väder.

Den lyckan har inte svenskorna eller brasilianskorna i dag. I prognoserna syns en sol skymd av små moln, hög luftfuktighet och temperaturer över 28 grader lagom till uppvärmningen klockan 12. Klockan ett lokal tid, klockan sex i Sverige, är det avspark inför 80 000 åskådare på Maracana.

– När vi mötte Brasilien klockan 22 sist var dagarna innan riktigt varma. Då var vi glada för att spela sent, säger Lotta Schelin.

Kan det vara tal om den varmaste matchen ni har spelat?

– Ja. Möjligt. Jag har ingen aning. Vi har spelat varma matcher förut.

Landslagets fysio Helena Andersson och läkare Mats Börjesson mäter varje spelares vätskebalans. Mot Brasilien står de inför en svettig utmaning.

– En vanlig match tappar du cirka två kilo. Lägger du på värmen så blir det tre till fyra kilo, men det är individuellt för varje person, säger Helena Andersson.

Tar tid att återställa

Framför allt dunstar och rinner ren vätska ut ur kropparna, men det försvinner också salter, mineraler, protein och vitaminer. Skulle du väga de elva startspelarna före och efter matchen hade skillnaden varit uppåt 40 kilo, bedömer fysion. Och då är vi inte ens inne på om det skulle bli förlängning.

Vätskeförlusten tar tid att kompensera.

När är vikten återställd igen?

– Kanske inte redan samma natt, men innan nästa dag är slut är det balans igen, säger Helena Andersson.

Nere på planen tar Lotta Schelin en klunk vatten och pekar på flaskan.

– Det här är halva grejen. Och det är bra att vi är ute lite. Man måste acklimatisera sig för att ta klivet över till då det inte är lika tungt. Men det är samma för båda. Nu har vi i alla fall varit i Brasilien ganska lång tid. Det är positivt, säger hon.

* TV3, 18.00: Sverige-Brasilien

Följ Sportbladet på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM