Borg trött på "galna tennisföräldrar"

Av: Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

"Det är helt otroligt, chockerande"

Foto: TT

Han är en av världens bästa spelare genom tiderna.
Nu är Björn Borg en vanlig tennispappa – och är förfärad över vad han har fått se.
– När vi reser runt i Sverige ser vi massor av galna föräldrar, säger 60-åringen till CNN.

Sportbladet har tidigare skrivit om hur för stor press från föräldrar kan leda till en ohälsosam relation för barn och ungdomar till sin idrott.

Nu är det tennislegendaren Björn Borg som ger en dyster bild när han ska återge sina intryck runt svenska ungdomsturneringar.

I en intervju med CNN berättar den elvafaldige Grand Slam-vinnaren om hur bestört han blivit när han stött på andra tennisföräldrar.

– När vi reser runt i Sverige ser vi massor av galna föräldrar. Det är helt otroligt, säger Björn Borg och fortsätter:

– Även på vår tid så fanns det föräldrar som var lite galna på ett sätt, men i dag är det ju helt otroligt. Det är chockerande.

Tennisföräldrarna pressar sina barn

Borg tror att vissa föräldrar tvingar sina barn att spela och utnyttjar dem av ekonomiska skäl.

– Jag tror det här beror på att tennis är en sport där mycket pengar är involverade. Man kan ibland se ungar som egentligen inte vill spela, det känns som att föräldrarna pressar dem till någonting de själva inte vill.

Själv har han en 13-årig son, Leo, som är lovande inom tennis.

Björn berättar att det händer att han tillsammans med sin fru, Patricia Ostfeldt, diskuterar hur de ska förhålla sig till sonens talang.

– Leo har ett stort hjärta för tennis. Han spelar två-tre timmar varenda dag. Han gillar att spela, han gillar att tävla, han gillar att resa. Så vi pratar om det – jag, Patricia och familjen. Han vill ut och spela i Europa och hålla på med tennis hela tiden fast han fortfarande är i skolan.

Borg har tappat ressuget

Skulle Leo lyckas nå världseliten verkar dock Björn, som nyligen fyllde 60 år, inte fullt så sugen på att hänga med ut på touren med sin son.

– Jag har kommit till en punkt där jag inte vill resa så mycket mer. Jag har blivit äldre och gillar att stanna hemma. Jag har rest jorden runt och inte bara en gång, utan hundra, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN