Det är EN kamp som Sverige måste vinna

avJohan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

Något man inte gjort i EM

Göteborg. I kväll mot Frankrike måste Sverige göra något man inte gjort på ­hela EM:

Vinna målvakts­matchen.

– Båda våra målvakter har en mycket, mycket ­högre potential än vad de kommit upp i hittills, säger målvaktstränaren Janne Ekman.

I kväll ställs Sverige mot världens överlägset bästa försvar. Frankrike har inte släppt in mer än 20,5 mål i snitt i EM.

Sverige kommer alltså inte göra några 30 mål som mot Nederländerna utan man måste spela ett försvar som matchar det franska och inte minst göra något man inte lyckats med under hela EM: Vinna målvaktsmatchen.

– Det behöver vi absolut göra. Det är upp till oss nu att komma upp i nivå i 60 minuter. Men jag tycker det är gött att ha den pressen, säger Johanna Bundsen.

Sverige måste vinna för att ha en chans på en semifinal.

Nederländerna är det enda lag som besegrat Frankrike och då höll man nere fransyskorna på 17 mål efter att Tess Wester spikat igen och tagit 45 procent av skotten.

”Högre siffror”

Sverige har inte kommit över 30 procent i någon match i EM ännu.

– Vi har lägre procent än vi haft i de två senaste mästerskapen. Vi måste komma upp i högre siffror, helt klart. Båda två har en mycket, mycket högre potential än vad de kommit upp i hittills, säger Jan Ekman, assisterande förbundskapten och målvaktstränare.

– Jag måste upp minst en nivå, säger Bundsen.

”Störst, bäst”

Ekman pratar nu mycket med sina målvakter om beteende.

– Man måste utstråla att man är störst, bäst och vackrast även om man släpper in en del mål. Då har man mycket större fördelar rent fysiskt och agerar i stället för att reagera, för man hinner inte reagera. Ibland räcker ett par räddningar för att vända på ett momentum, säger han.

Vad gör ni nu för att vända det här och vinna målvaktsmatchen?

– Det är hemligt. Jag har mina tankar om hur man ska jobba med saker och ting, säger Ekman.

Sverige–Frankrike 20.45

Publicerad: