Bjurman: I NHL klarar sig lagen inte utan fantastiska målvakter

SPORTBLADET

NEW YORK. Det krävdes fyra sura matcher på bänken.

Sedan blev Henrik Lundqvist sitt allra mest omöjliga jag igen.

Tur för New York Rangers, det.

En bra målvakt är återigen helt essentiellt för NHL-lag som vill ha minsta chans att vinna – vilket en sådan som den pånyttfödde Tuukka Rask ännu en gång visade med säsongens fjärde nolla under söndagseftermiddagen.

Att målvakten är viktig för hockeylag låter kanske inte som en mer omvälvande nyhet än att syre är viktigt för människor, men faktiskt:

För några år sedan fick ett delvis annorlunda tankesätt fäste i NHL.

Det är, tyckte både general managers och inflytelserika journalister, onödigt att spendera för mycket pengar på en burväktare, för det går att vinna Stanley Cup utan att han är en femstjärnig.

Beviset skulle vara Chris Osgood i Detroit, Marc-Andre Fleury i Pittsburgh och i någon mån Antti Niemi i Chicago.

Idag vet de bättre.

Den samtida hockeyn är så raffinerad, spelas i så rasande högt tempo av så fruktansvärt skickliga atleter, att det är omöjligt att nå framgångar om inte utposten längst bak håller absolut superklass.

– Skillnaden mellan en riktigt bra och en ordinär målvakt är nog nuförtiden femton-tjugo poäng i grundserien, instämde Niklas Hjalmarsson när hans Chicago Blackhawks i veckan besökte New York och återigen fick en upplyftande bekräftelse på att andrekeepern Scott Darling är en fullgod ersättare i nyopererade stjärnan Corey Crawfords frånvaro.

I Vezina-klass

Mycket riktigt är alla lag som lyckats under de inledande två grundseriemånaderna den här hösten välsignade med ypperliga virtuoser till målisar.

Till exempel Carey Price i Montreal, Devan Dubnyk i Minnesota, unga fenomenet Matt Murray i Pittsburgh och Sergej Bobrovsky i sensationslaget Columbus.

Tuukka Rask i Boston är ett annat bra exempel. Han har haft ett par mellansäsonger och då har Bruins – inte bara därför, men till stor del –  mycket oväntat missat playoff .

Nu är han åter i samma slag som Vezina-säsongen 2013-2014 och Boston av allt att döma en contender igen (inte bara därför, men till stor del...).

Under söndagens matiné mot LA Kings höll den 29-årige finländaren säsongen fjärde nolla. Det fick viss betydelse eftersom hans lagkamrater samtidigt bara gjorde ett mål framåt. 

”Bra målvakter inte viktiga”, någon?

En annan som mycket snabbt hittat storformen – ja, snarast blivit tvingad att hitta, mitt i steget – är Henrik Lundqvist.

Honom känns det något vanskligt att skriva om här, för han skulle stå även i derbyt mot New Jersey i i natt, när detta aktstycke redan hade lämnats och det kan ju ha gått hur som helst, men vi kan i alla falla konstatera att han kom tillbaka med ett imponerande brak efter de fyra matcher då han satt petad och frustrerad i Rangers bås.

Mycket typiskt Lundqvist.

Fansen ska vara glada

Mer normala karaktärer hade måhända darrat under den blytunga pressen, men ”Henke” – med en tävlingsinstinkt i bröstkorgen inte olik den religiösa glöden hos baptistpastorer i amerikanska södern  – gick istället ut och gjorde säsongens bästa matcher.

Det ska New York Rangers och klubbens fans vara glada för.

I NHL klarar man sig inte längre utan fantastiska målvakter.

01.30: New York Rangers- New Jersey Devils matchen sänds i Viasat Hockey

ARTIKELN HANDLAR OM