Han bryter ny mark - som transsexuell ishockeyspelare

SPORTBLADET

Harrison Browne tycker att han har blivit en bättre spelare efter att han bestämde sig för att vara ärlig mot sig själv.

I den nordamerikanska damhockeyligan, NWHL, bryter den transsexuella spelaren ny mark.

– Jag är fortfarande samma spelare, och spelar i samma kropp som förra året, säger 23-åringen.

Kanadensaren Harrison Browne spelade i högsta collegeligan på University of Main, när han valde att berätta för sina tränare att han identifierar sig som en man.

Nu har han gjort debut i damligan, NWHL, för sitt Buffalo Beauts.

Redan i debuten i går slog han till med ett mål och fick höra speakern ropa ut hans nya förnamn Harrison.

– Helt overkligt, jag har aldrig känt den känslan förut, säger han om målet enligt AP.

Ett nytt kapitel har därmed tagit vid både i karriären – och på det personliga planet.

"Tänker inte på det"

"Brownie" som han kallas är den den första öppet transexuella spelaren inom nordamerikansk lagsport.

– När jag är på isen, och sätter på mig min utrustning, så är jag en hockeyspelare. Jag tänker inte på att jag spelar med tjejer, jag tänker inte att jag är i fel kropp, säger han till ESPN.

– Utanför isen känner jag mig däremot mer bekväm med att mina vänner använder det namn och pronomen jag vill. Och att vara ärlig mot mig själv tror jag har hjälpt mig på isen, säger "Brownie".

Planen var att genomgå en könskorrigering efter att han var klar med college 2014, men när han under sitt sista år fick veta att det skulle starta en damliga 2015 bestämde han sig för att vänta.

NWHL:s Dani Rylan säger att ligan just nu jobbar på en policy för att inkludera alla transexuella i ligan, eftersom det i dag inte finns några regler.

– Harrison är samma spelare som förra året och vi är här för att stötta honom. Det är ingen stor grej när man tänker på det, vi respekterar hans namn, pronomen och hans önskan om vara sann mot sig själv, säger hon till ESPN.

Kan börja spela med män

Browne kommer inte att genomgå en könskorrigerande behandling innan han har spelat klart i NWHL. Han har inte heller uteslutit att någon gång spela ishockey med män, beroende på hur hans kropp kommer att förändras.

– Jag är fortfarande samma spelare och exakt samma person. Jag är bara ett annat namn och pronom. Jag är fortfarande "Brownie".