Nu är Ochoa slaget bättre

Foto: Christer Höglund
Mexikanskan Lorena ser ut att bli nästa världsetta, inte Annika Sörenstam.
SPORTBLADET

Världens bästa golftjej är inte från Sverige.

Hon är från Mexiko.

Lorena Ochoa ligger före Annika Sörenstam i all tillgänglig statistik.

Nu kan hon bli nästa världsetta.

Jag tippade Lorena Ochoa, 24, som nästa världsetta

redan för två år sedan.

Nu levererar hon.

Den späda mexikanskan som ser ut som en nyexad lågstadiefröken har knockat damtouren i USA på ett sörenstamskt sätt. Rabbla hennes sex senaste resultat och förstå att det är Lorena och inte Annika som slutat:

Etta. Tvåa. Tvåa. Tvåa. Etta. Tvåa.

Låter som en svensk golfmarsch från Bro, men det är mexikansk mariachi från Guadalajara – i högt tempo. Ochoa snittar lägre per varv än Sörenstam i fjol, då det blev tio segrar.

Rasat till sjunde plats

Av all statistik vi föds med på LPGA-touren är det märkligast att studera penninglistan, som ju är så prestigefylld. Sörenstam har vunnit de fem senaste åren, men i dag har Lorena Ochoa förstaplatsen med dubbelt så mycket inspelade pengar som Annika Sörenstam – som rasat till sjunde plats.

Är Ochoa bäst i världen?

Ja, Absolut. Just nu. Och kanske även efter säsongen, inte minst om hon vinner majors.

Jag skrev i början på året att Sörenstam behöver ”en Kostelic”, en allvarlig utmanare.

Det har hon nu, det har hon verkligen nu.

Annika Sörenstam har sex raka turneringar utan seger. Förhoppningsvis lossnar det om en dryg vecka, då årets andra major, LPGA-mästerskapen, spelas.

Den här veckan har Sörenstam tagit ledigt. En teori till den dåliga formen är att hon är övertränad och behöver komma bort från golfen. Så jag hoppas hon åker wakeboard och låter klubborna stå. Det kanske räcker med två dagar på en övningsgreen i helgen. För Annika snittar 29,95 puttar per varv och ligger på 90:e plats i den statistiken. Inte så fräckt av en världsetta i golf.

Veckans tävlingar

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf