Pokerstars

SPORTBLADET

Världens största turneringssajt

1 av 2 | Foto: Bordet.

Pokerstars är en fristående sajt som de senaste åren på allvar tagit upp kampen med Partypoker om platsen som världens största sajt.

När det gäller turneringar är man redan i kapp – och förbi. Och i cashgames har man stadigt närmat sig topplatsen.

Mjukvara

Pokerstars brukar skryta med att man har branschens stabilaste mjukvara och sällan eller aldrig har några större krascher. Det är givetvis svårt för en utomstående att svara på, men det är mycket möjligt att det är sant.

Hur som helst är klientens honnörsord enkelhet. Här finns inga större finesser, men det som finns funkar utmärkt. Klienten är snabb och knapparna stora och lätta att hitta även vid flerbordsspel. Det går att skriva noteringar och fullt fungerande statistikfunktioner finns. Handhistorier får man hem via epost, och de fungerar givetvis i Pokertracker.

Den enda riktiga finessen man kan tala om är att det är möjligt att ladda upp egna bilder till sig själv. Många kanske tycker att det verkar fånigt, men det är faktiskt alldeles utmärkt när man spelar flera bord samtidigt.

Pokerstars har nio platser vid sina no limit- och turneringsbord, tio platser vid fixed limit-bord.

Lobbyn har all viktig information och är också enkel att hitta i, utom möjligen turneringslobbyn som är alldeles nerlusad med turneringar. En viss hjälp där har man av att vissa turneringar är färgkodade.

En nackdel är att det bara går att ställa sig i kö till specifika bord och inte till typ av bord.

Spel

Tyvärr har Pokerstars bara standardspelen. Man skulle önska att en så stor sajt hade ett större utbud. Många betydligt mindre sajter har fler olika spel – men få eller inga spelare vid de udda varianterna.

Pokerstars började trenden med mikrolimitar och startar så lågt ner som 0.01-0.02. (no limit) och 0.02-0.04 (fixed limit) Dessutom har man ingen rake vid dessa bord (fixed limit upp till 0.05-0.10), villket är mycket sympatiskt.

Högsta nivåerna är 10-20 (no limit) och 100-200 (fixed limit).

Det finns också ett stort utbud av både shorthanded- och heads up-bord.

Spelare

Sajten hade tidigare rykte om sig att ha gott om skickliga spelare, och vara en av de tuffaste sajterna att spela på. De skickliga spelarna är säkert kvar, men den generella spelkvaliteten har sjunkit allt eftersom sajten vuxit. Cashgamen är dock klart tuffare än turneringarna.

Klientelet kommer framförallt från Nordamerika, men storleken gör att det inte har någon större betydelse villken tid på dygnet man är inne.

Turneringar

Full pott givetvis. Här finns allt, och lite till. Pokerstars är den sajt som skickar flest nätspelare till WSOP varje år. Dessutom är man huvudsponsor för European Poker Tour och har en egen deltävling i World Poker Tour. Och som inte det vore nog arrangerar man sitt eget WCOOP som är ett slags inofficiellt nät-VM. Nya turneringar flera gånger i timmen på alla nivåer och i alla varianter. Dessutom massor med sit n’ go från ett bord och uppåt ända till 45 platser om man skulle vilja det.

En relativ nyhet är ”deep stacks”-turneringar där man man startar med 5 000 dollar i chips och har extra lång tid mellan limit-höjningarna. Påminner lite mer om livepoker, men se till att du har gott om tid om du ska spela en sådan?

Pokerstars är en av få (den enda?) sajt där det går att göra dealar i turneringarna. Till och med i sit n’ go-varianterna. Om man kommer överens med en eller flera motståndare brukar det bara vara att skicka ett ”urgent”-mejl till kundsupport så hjälper de till med saken.

Man har också månads- och veckoligor med diverse priser.

En riktigt bra sak är att om man vinner en satellit och upptäcker att man inte har möjlighet att spela den större turneringen, så kan man förvandla vinsten till ”tournament dollars” som sedan kan användas till inköp i någon annan, valfri, turnering. Det går dock inte att spela cashgames för pengarna.

Bonusar

Hallå, Pokerstars! Ingen sign up-bonus? En och annan reload bara. Förvisso ganska lätta att knäcka, men det duger inte.

Övrigt

Raken ligger på fem procent upp till 1, 2 eller 3 dollar (undantaget de rakefria borden), vilket låter som standard i branschen. I diverse praktiska jämförelser brukar dock Pokerstars hamna lägst jämfört med andra stora sajter och nätverk på låga- och mellannivåer, och ungefär medel på högre nivåer.

Kundsupport hos Pokerstars har mycket gott rykte och anses av många vara den absolut bästa i branschen. Förvisso bara kontaktbar via epost, men mycket snabb och dessutom pokerkunnig.

Man har ett poängssystem (frequent player points) där inspelade poäng kan användas till tex turneringsinköp. Man har också en nätbutik där man köpa diverse prylar för poängen, från en keps till en Porsche (om man har tre miljoner poäng över, typ?).

Nyligen ändrade man dock sitt system, och införde en slags månadsvis ranking. Om det är bättre eller sämre än den tidigare varianten vill vi än så länge vara osagt.

Pokerstars är relativt snabba på utbetalningar till Neteller. Normalt kan det ta upp till tio timmar, men ibland betydligt snabbare än så. Ett stor utbud av insättningsmöjligheter och uttagsmöjligheter. Numera har man också full utbetalning till visa-kort för kunder från de flesta europeiska länder.

Totalt 22

Tidigare sajter

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker