BRONSSKRÄLLEN

SPORTBLADET

Ottosson: Efter första åket ville jag bara hem

Foto: KRAMKALAS Från 13:e plats till brons. Anna Ottosson stod för gårdagens härligaste comeback – men det var nära att hon packade väskan och åkte hem i stället.

SESTRIERE

Efter slalomtävlingen i onsdags ville Anna Ottosson lägga av. Efter första åket i storslalomen bestämde 29-åringen sig definitivt.

Nu vet hon inte.

– Det kan ju bli svårt efter det här, säger bronstjejen till Sportbladet.

Inför tävlingen pratade alla om Anja Pärson och efter första åket – då hon låg tvåa – var det ingen som hade räknat med Anna Ottosson.

Speciellt som hon låg på 13:e plats.

Långt, långt efter täten.

– Jag var så himla besviken på mig själv. Jag åkte inte bra och då ville jag bara packa, åka hem och sluta med skidor för gott, säger Anna Ottosson.

Bära eller brista

Inför andra åket bestämde hon sig.

Det fick bära eller brista.

– Gå ut och ha kul, tänkte jag. Jag vet ju vad jag kan på träning, men i tävlingar låser det alltid sig. Jag sätter upp för höga krav på mig själv, säger Anna Ottosson.

Hon gick ut.

Och hade kul.

Anna Ottosson noterade andra åkets bästa tid och tog överraskande brons.

En efter en såg hon konkurrenterna få en sämre tid i mål.

– Det var hemskt att stå där, jag var så nervös att jag skakade. När det var fem-sex åkare kvar förstod jag att jag hade chans på medalj.

Då kom leendet

Finskan Tanja Poutiainen – trea efter första åket – kom och puttade ner Anna Ottosson till silverplats och sedan startade storfavoriten Anja Pärson.

– Klart att man inte vill att någon ska åka dåligt, men givetvis ville jag inte att hon skulle åka lika bra som jag. Vi är ju ändå konkurrenter, säger Anna Ottosson.

Anja missade grovt och var borta och då kom leendet från 29-åringen.

– Det var fantastiskt och jag fattade det inte. Speciellt inte som jag var så usel i första, säger Ottosson.

Sedan kom amerikanskan Julia Mancuso och åkte in som segrare.

Anna Ottosson slog igenom för sex år sedan när hon vann en storslalomtävling i Cortina, men efter det har de stora framgångarna uteblivit.

– I bland börjar man ju fundera om man inte har det där rätta, men jag vet ju innerst inne att jag kan. Det gäller bara att glömma alla måsten och ha kul. Då kommer också resultaten, säger Anna Ottosson.

Kanske fortsätter

Hon har flaggat för att det här kanske blir hennes sista säsong i världscupen, men efter bronset vet hon inte.

– Jag måste få smälta det här först. Jag måste ta ett beslut när inte jag har sådana här toppar och dalar. Kom i håg att jag efter första var beredd att ge upp?

Nästa år avgörs VM i Åre – ett stenkast hemifrån Östersund.

– Det är ju lite lockande, medger Anna Ottosson.

FAKTA

Patrik Thornéus