Sportbladet

VM i TV 3 - som en skaldjursbuffé

SPORTBLADET

"Sport i TV" hoppas på ett långt VM för Tre Kronor.

Om inte annat för TV3:s skull.

I färska boken "Blåsningen", redan tidigare hyllad i den här spalten, skriver författarna Love Svensson och Håkan Lahger om hur TV3 1989 snodde hockey-VM från mossbelupna SVT. Som en följd av kuppen fick TV3-bossen Jan Steinmann till kontoret tillsänt en bild av sig själv. En bild där Steinmann penetrerats av en dolk.

Som om inte det subtila budskapet var tydligt nog medföljde ett meddelande: "Din jävel, se till att vi får se hockey-VM!" stod präntat med all den kalligrafiska precision man når efter några volter på Karsudden.

Den gången, vid hemma-VM i Globen, fick SVT till slut sända matcherna med en kvarts fördröjning.

Lockande - men inte blir man mätt, inte...

Man kan 14 VM-äventyr senare fråga sig vad dolksändaren skulle ge för recension av kanalens prestationer. Framförallt kan man undra vad denne fyllt sitt liv med nu när ett ishockey-VM inte innebär den nationella samling som den innebar pre Steinmann & co.

För det är ju så att en recension av hockey-VM i TV numera lika mycket är att bedöma sin privata hur-mycket-orkar-jag-bry-mig-faktor som att klarögt bedöma insatserna av Lasse Kinch med sällskap.

Det är nuförtiden med hockey-VM i TV som det är med skaldjursbufféer. Ganska lockande som idé, men i själva verket mest ett utdraget kladd för att komma åt något man inte ens blir mätt av.

Även så i årets turnering, trots häftiga NHL-tillsatser.

Om Tre Kronor åker ur i kvarten känns såväl turnering som eventuella übermensch-insatser från TV3-sällskapet klart ointressanta. Det kan nog även den mest inbitne hockeyfantast hålla med om. Att TV3 bara delvis, på grund av den låga hushållstäckningen, är att skylla gör inte faktum roligare.

Men om vi för den hypotetiska tydlighetens skull här och nu kalkylerar med guld och allmän nationell ståpäls. Då kommer den här spalten faktiskt att vara relativt nöjd nästa vecka.

Det betyder troligen att Åke Unger fortsatt växa med den svåra uppgiften att ersätta Claes Åkeson, att Unger ytterligare tonat ner det överdrivna bilkrämar-smajl han inledde med. Det betyder definitivt att Håkan Södergren slutgiltigt markerat att man trovärdigt kan kombinera kunskap och 14 år av Djurgårdsklyschor.

Snart dags för "Foppe" och "Sunken", Kinch?

Det betyder att såna som Jonas Bergqvist, Bo Lennartsson, Richard Segeborn och Magnus Dahlborn fått tid på sig att gå från habila komplementlirare till matchavgörande moment. En spetskompetens som Leif Boork har sedan årtionden.

Inte minst har vi fått njuta ytterligare av den briljanta grafiken, den snyggaste en svensk tv-sport-produktion fått till.

I fallet Lasse Kinch är det mer tveksamt om det är bra att turneringen blir så mycket längre. Denne har redan i sin ohejdbara entusiasm hunnit med såväl "Henrik Zetterlund" som "Zetterström" som "Johan Danielsson."

Om Tre Kronor når final har Kinch troligen även hunnit yra till smeknamnen på kungarna "Foppe" och "Sunken."

En ny Kinch-klassiker hann han med redan mot Ryssland: "Och så är det blåst för nåt? Slutsignalen!"

Ridå min käre Kinch, ridå.

Lars Nylin (sport@aftonbladet.se)

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet