Världsmästaren: Fusk är naturligt

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Världens snabbaste talar ut om sin syn på dopning

LOS ANGELES

Den regerande världsmästaren på 100 meter, Kim Collins, är inte förvånad över fuskanklagelserna mot Marion Jones.

Inte heller upprörs han över den dopningsskandal som skakar hela friidrottsvärlden.

– Det är naturligt att fuska, säger han.

"VI FUSKAR PÅ ALLA SÄTT" Kim Collins hävdar att alla bara är människor. Alla fuskar med skatten, i tester, i förhållanden, så varför skulle människan inte fuska med dopning. ”Det är naturligt att fuska”, säger världens snabbaste man.
Foto: GETTY IMAGES
"VI FUSKAR PÅ ALLA SÄTT" Kim Collins hävdar att alla bara är människor. Alla fuskar med skatten, i tester, i förhållanden, så varför skulle människan inte fuska med dopning. ”Det är naturligt att fuska”, säger världens snabbaste man.

Collins intervjuades i går i BBC. Hans uttalande kommer i kölvattnet av den skandal som gör att flera av sportens största stjärnor riskerar att missa idrottsfesten i Aten.

Nyligen blev det känt att Jones ex–make CJ Hunter uppgett att han hjälpte Jones att dopa sig under OS i Australien då hon vann fem medaljer.

”Går inte att konrollera”

Collins, 28, anser att det i stort sett är omöjligt att försöka stoppa idrottsproffs från att använda olagliga metoder i kampen om medaljerna.

– Vi kan inte kontrollera vad folk gör. Vi är människor – vi fuskar på alla sätt vi kan. Vi fuskar med skatten, på tester, i förhållanden. Vi tror aldrig att vi ska åka dit. Därför fuskar vi, säger han.

– Samtidigt som myndigheterna blir smartare blir brottslingarna det också.

Sedan Paris i fjol är Collins regerande världsmästare på 100 meter. Efter att själv ha varit nära att åka dit för en astmamedicin för några år sedan tar han inte ens vitaminer längre. Om doparna säger han:

– Till slut åker man fast. Men om man inte gör det får man problem med sig själv. Det är priset man betalar.

Trots uttalandet tror Collins att OS–festen i Aten blir ren. Han tycker att förbunden har gjort mycket för att ta tag i problemen.

– Många vet att den som försöker göra något smutsigt kommer att åka fast.

Han nämner inga namn och pratar helst om ”sin” gren.

– Jag tror att alla ser om sina hus och är försiktigare med vad de gör. Därför tror jag att vi kommer att få en ren final, ett bra lopp och må den bäste vinna den dagen.

Laddar inför OS

Collins, som kommer från ön St Kitts i Karibien, tror att han ligger bra till för att upprepa succen från i fjol – inte minst på grund av klimatet.

– Ju varmare det är, desto snabbare blir jag varm. Det ska bli kul. En seger för mig skulle bli det största som hänt ön.

Hans självförtroende lär knappast ha försämrats efter gårdagens tävling i Birmingham. Med vinden i ryggen vann han lätt på 10,10 sekunder.

Segermarginalen var tre meter.

– Jag trodde aldrig det skulle bli så mycket. Det var viktigt att vinna eftersom alla vill visa var de står inför OS.

Född på en ö i Karibien

Magnus Sundholm

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN