Kennedy och Mikael Andersson får spela

Hammarby avblåser avstängningarna

Protesterna blev för många. Hammarby Fotbolls styrelse tog på fredagskvällen tillbaka beslutet att utestänga Kennedy Bakircioglü och Mikael Andersson från vidare spel i allsvenskan.

- Klart man är lite förvånad. Men det är starkt av styrelsen att kunna ändra sig, säger Mikael Andersson efter beslutet.

Det var i onsdags, dagen efter derbyförlusten mot Djurgården, som Kennedy Bakircioglü och Mikael Andersson stängdes av från alla matcher tills vidare på grund av att de inte skrivit på nya kontrakt. Men efter möten med tränarna och spelarrådet på fredagen beslöt styrelsen att dra tillbaka sitt beslut.

- Vi har inte varit tillräckligt tydliga på att tala om vilka principer som gäller vid kontraktsförhandlingar. Det leder till att det just nu bara finns förlorare. Vi i styrelsen väljer därför att vara prestigelösa i den aktuella ''affären'', säger Hammarby Fotbolls ordförande Jan Friedman i ett pressmeddelande.

- Vi låter tränarna disponera hela truppen resten av säsongen. Men samtidigt vill vi framhålla att vi är principfasta i sakfrågan. I framtiden skall alla veta vad som gäller.

''Vi drar ett streck''

Hammarbys styrelse väljer också att inte kommentera uttalanden från enskilda spelare, och agenter. Man vill inte försämra relationerna med spelarna. Både Bakircioglü och Andersson har i skarpa ordalag ifrågasatt beslutet. De var inte själva med i mötena.

- Som jag känner så drar vi ett streck över det här nu. De har visat storhet som har tagit tillbaka avstängningen, säger Mikael Andersson.

Bakircioglüs och Anderssons kontrakt går ut efter den här säsongen. Om de inte gör klart med nya kontrakt med Hammarby innan dess är de fria att gå till andra klubbar som så kallade Bosman-fall, vilket betyder att Hammarby i så fall inte får någon ersättning för spelarna.

- Vi får väl se vad som händer. Jag hoppas inte det här påverkar våra förhandlingar, säger Mikael Andersson.

Halmstad nästa

Förlusten mot Djurgården innebar att Hammarby i praktiken är borta från guldstriden i allsvenskan. Men laget kan ta medalj och säkra Uefacupspel nästa år. Fredagens beslut innebär att tränaren Anders Linderoth kan disponera Bakircioglü och Andersson i måndagens viktiga match mot Halmstad på Söderstadion.

- Starkt gjort av styrelsen att återta sitt beslut. Det visar på stort ledarskap. Den här historien har ju tagit sådana proportioner att det skadar Hammarby.

Peter Wikström/TT