Tour-rafflet är redan i gång

SPORTBLADET

Vi hann bara in på tredje etappen - sedan bröt dramatiken loss.

Gårdagens sändning från Tour de France bjöd på skifte av ledartröjan, favoriter som gjorde bort sig, körning på förrädiska kullerstensvägar och den första påminnelsen om den djupblå Motorola-maskinen.

Det var - helt ärligt - utan några större förhoppningar jag bänkade mig inför gårdagens sändning. Men hej vad jag bedrog mig...

Det som i banprofilen såg ut som en lång transportsträcka till en slutstrid mellan spurtkanonerna, utvecklades till en fajt mellan cyklisterna som förväntas göra upp i sammandraget. Lance Armstrong körde som det var en avgörande bergsetapp, ständigt i tätkänning för att inte tappa kontakten med täten under körningen på de smala, smått livsfarliga kullerstensvägarna i norra Frankrike som vi känner från klassikern Paris-Roubaix.

Jag kan knappt vänta till åkarna kommer till bergen.

Eurosport bjuder på en nyhet i sin bevakning av Tour de France i år. En halvtimme innan direktsändningen börjar visas en slags dokumentär om det senaste dygnet i tävlingen. Vi får följa stjärnor och hjälpryttare bakom kulisserna, vi får en inblick i massörernas och sportchefernas jobb.

Onekligen ett trevligt initiativ, även om jag är tveksam om jag orkar se det varje dag.

Dessutom hade jag väldigt svårt för att annars utmärkte kommentatorn Roberto Vacchi gick in som ett slags simultantolk under intervjuerna - tonfall och röstläge är också en del av ett citat.

Nej, ge oss textade intervjuer. Det nuvarande konceptet är kanske det som används i Frankrike - Eurosports hemland - men här är vi inte vana vid upplägget.

I eftermiddag tittar

jag - självklart - på Tour de France igen.

Björn Byström