Alshammar: Jag har förändrat allt

SPORTBLADET

Stor intervju om nya träningen, nya singellivet, nya klädmärket - och förhållandet till de Bruijn

Simmerska eller sömmerska? Både och.

Mitt under OS-uppladdningen lanserar Therese Alshammar sitt eget klädmärke, FF.

- Det kan stå för Fucking Fåfäng. Jag vill göra simmar-Sverige lite vackrare, säger 26-åringen i en stor intervju om flytten hem till Sverige, Inge de Bruijn och livet som nybliven singel.

Foto: KLÄDSIM NÄSTA? Therese Alshammar kommer nu med ett eget klädmärke. "Jag tycker det är okej att vara fåfäng", säger Alshammar.

Therese Alshammar slår sig ner på ett fik i Stockholm, skedar in en bit av sin chokladboll och greppar glaset med latte. Hon ler, ser ut att trivas med livet.

Annat var det för fyra år sedan.

Det var då "Tessan" tog OS-silver på både 50 och 100 meter fritt bakom Inge de Bruijn. Hon blev den första svenska simmerskan som lyckades ta två medaljer på ett OS.

Alshammar grät efteråt, men det var inte av lycka. Hon hade haft ett fantastiskt 2000 och såg sin insats som det totala misslyckandet.

Du minns OS som tävlingen där du miste två guld. Tänker du aldrig på att du samtidigt blev historisk genom dina två medaljer?

- Nej, jag har aldrig varit mycket för att tänka på min egen storhet. Om några år hoppas jag kunna tänka så, men det går inte när man är mitt uppe i karriären. Fan, vad bra jag var. Det är nog först när man lägger av som man kan tänka så. Då kan man göra som Brolin, öppna bar och vara skitnöjd.

Du måste ha längtat efter att få möta Inge de Bruijn i OS igen.

- Ja, jag hoppas att hon är i form.

Pay-back-time. Är det den känslan du har?

- Nej, jag kan inte simma på negativa känslor, som pay-back och hat. Jag hoppas att båda är i storform och sedan må den bästa vinna. Hon är skitduktig, men vi är olika som simmerskor och olika som människor. Om hon hade varit som Mikaela (Laurén) och mina andra kompisar hade vi kunnat träna ihop och lärt av varandra. Det hade varit skitkul, men nu har vi inte så mycket gemensamt.

Blir det kyligt när ni springer på varandra i simhallen?

- Nej, hon är så amerikansk. "Hi, how are you? Oh, great, great". Det känns inte så där jätteäkta.

Och du svarar, Skit du i det...

- Nej, jag sa "I"m great. And how are you? Looking good, good, good." Man säger inte mycket mer än så. Vinner man OS behöver man inte gratulera någon annan, men hon var den första som kom fram till mig efter finalen på 100 meter frisim, som gick först på OS i Sydney. "Great job, Therese! You got the silver. Great job!" Det tycker jag var jävligt onödigt. Det borde ha varit tvärtom.

I höstas lämnade du London för att flytta hem till Stockholm och din nye tränare, Johan Wallberg. Hur har ditt liv förändrats?

- Massor. Wow! Praktiskt har jag förändrat allt. Både styrketräningen och simningen är annorlunda. Jag kör mer explosiv träning för att få upp farten. Redan i september valde vi att jag bara ska satsa på 50 i stället för 100 meter fritt. Sverige och Stockholm är skitbra. Jag trodde inte att jag skulle trivas så bra som jag gör. Jag har ju inte bott här sedan 1995. Det var då jag flyttade till Helsingborg, sedan USA, sedan Hamburg och sedan London.

Hur länge räknar du med att bo kvar i Sverige?

- För alltid, som det ser ut nu. Jag har inga planer och ingen anledning att flytta.

Din pojkvän, Neil Willey, kommer från England. Trivs han i Sverige?

- Han kunde riktigt bra svenska och fick ett bra jobb, men båda kände att han hade sin framtid i England och att jag kommer att stanna här. Han bor i England igen, flyttade i lördags. Vi har separerat men det var slut ett bra tag innan. Det blir svårt med distansförhållanden och jag ville nog vara ensam inför OS. Ensam är stark. Inför en tävling blir man ganska egocentriskt, självupptagen på ett mindre trevligt sätt. Jag trivs ändå bra med situationen, fast lägenheten är lite stor nu när jag bor själv. Om jag inte träffar någon annan ska jag nog flytta.

Hade du fortsatt med simningen om du vunnit i Sydney?

- Nej, det som hände där var nog för det bästa. Hade jag tagit två OS-guld hade jag säkert lagt av. Nu känner jag att jag har mycket kvar att ge. Oavsett vad som händer vill jag fortsätta i två år till.

Vad ska du jobba med sedan?

- Mode, om jag får bestämma, säger Therese Alshammar.

Hon har redan gett sig in i branschen. Tillsammans med bästa väninnan Mikaela Laurén ger simgudinnan lagom till SM mitten av juli ut en kollektion sportkläder under namnet FF.

- Under hela våren har vi jobbat med tryckbolag och ett designteam, som hjälper oss. Vi har gjort en egen logga och tryckt upp våra egna tröjor.

Varför just FF?

- Free to fly och det är inte bara i bemärkelsen fri att flyga. Det betyder också från frisim till fjärilsim. I medley går det bakifrån i den ordningen, så vi täcker alla simsätt. Vi försöker göra simmar-Sverige lite snyggare. Vi ska sälja collegetröjor, t-shirts, munktröjor och linnen med positiva och peppande budskap. Många simmare lever i sin träningsoverall 24 timmar om dygnet. Då kan man lika gärna ha en snygg munktröja eller ett par byxor där det står något uppmuntrande på ena benet.

Du har alltid varit modeintresserad. Vad kommer det ifrån?

- Jag är uppvuxen i Stockholm, där folk är fåfänga. Vårt FF kan stå för vad man vill och jag tycker att det kan stå för Fucking Fåfäng. Alla är fåfänga och jag tycker att det är ganska okej att vara det. Som idrottstjej går jag från noll till hundra. Ibland går jag runt i träningsoverall och ser för jävlig ut. Sedan kan jag ha högklackat tre dagar i rad. Det är ett sätt att uttrycka sig.

Stefan Holm

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning