Arrangörsmiss snuvade Mathias Fredriksson på världscupsegern

SPORTBLADET

”Det var helt avgörande”

Stockholm (TT)

Det var säsongens bästa placering för Mathias Fredriksson.

Men det kunde blivit mycket bättre – om arrangörerna hållit vad de lovat.

– Det var helt avgörande, annars hade jag vunnit, säger Fredriksson efter andraplatsen i italienska Pragelato.

Foto: BESVIKEN Mathias Fredrikssom slår uppgivet ut med armarna. Inte bara för att han hamnade precis bakom tjecken Lukas Bauer i spurten utan också på grund av arrangörsmissen som förmodligen kostade honom segern.

Efter lördagens målgång i skiathlontävlingen (2x15 km) slog han uppgivet ut med armarna. Inte bara för att han hamnade precis bakom tjecken Lukas Bauer i spurten utan också på grund av förutsättningarna.

För inför loppet hade de italienska arrangörerna lovat att preparera alla spåren i målområdet.

– Jag hade frågat innan om man skulle göra det och jodå, man skulle låta föråkare köra upp spåren, berättar svenska förbundskaptenen Per-Erik Rönnestrand.

Men när Fredriksson och Bauer kom in i målområdet så var det bara ett av spåren som var uppkört, det som damerna tidigare hade använt på dagen. De andra var knappt använda.

– Den som låg i det uppkörda spåret hade gräddfil. Annars hade Mathias tagit Bauer klart i spurten men jag trodde helt enkelt för mycket på arrangörerna och får delvis ta på mig det här, säger Rönnestrand.

– Det spåret jag åkte i hade max två åkare åkt i tidigare. Det andra spåret var det kanske 50 stycken som åkt i. Det går inte alls att jämföra, hade jag vetat om hur det skulle bli så hade jag försökt att gå om Bauer mycket tidigare i loppet, säger Fredriksson själv och fortsätter:

– Visst var loppet bra men upplösningen på det blev ju väldigt dåligt. Jag hade verkligen hoppats på vinst.

Långt efter

Då hade han tidigare under tävlingen halkat efter något under den klassiska delen av loppet, som mest varit 22-23 sekunder efter täten. Han hade sedan åkt i ett ingenmansland under första delen av fristilssträckan för att sedan kunna komma tillbaka och hinna ikapp en klunga med fem åkare.

Tillsammans med Bauer ryckte han sedan med drygt en kilometer före mål, innan det sedan var dags för den snöpliga avslutningen.

Men för någon som inte varit på pallen en enda gången under säsongen var det ändå ett steg i rätt riktning.

– Det var ändå skönt att få ett kvitto inför VM. Jag har känt mig bättre än vad resultaten visat men det har varit faktorer som inte klaffat. Det har varit småmissar, både i åkningen och materialet.

Vinna i VM

Vad är förhoppningen inför VM?

– Det är att vinna ett av loppen, det är tufft och mycket måste klaffa men sådan har målsättningen varit hela tiden.

Hos förbundskaptenen Per-Erik Rönnestrand finns liknande förhoppningar knappt tre veckor före VM.

– Det finns säkert de som räknat bort Mathias men jag har definitivt inte gjort det. Det är många som frågat mig om jag varit orolig för Mathias del men jag har absolut inte varit det.

Fredriksson var den enda svensken som var med i lördagens tävling i Pragelato. Damloppet som vanns av norskan Kristin Störmer Steira saknade helt svenska deltagare.

På onsdag avgörs SM i Hudiksvall, nästa världscuptävling är VM-genrepet i tyska Reit im Winkl 12-13 februari.

TT-Sportbladet

ARTIKELN HANDLAR OM