Lägger ner – efter bråk och utfrysning

SOL-flickorna avvecklar RG-sektionen efter konflikterna

avKristoffer Bergström

Foto: AVDO BILKANOVIC / © Bildbyrån

Tränarna anklagas för att ha favoriserat barn och frusit ute andra.

Den anrika föreningen SOL-flickorna kan inte lösa de vuxnas infekterade bråk och lägger därför ner hela sektionen för rytmisk gymnastik.

– Alla flickor är otroligt ledsna och upprörda, säger en förälder.

SOL-flickorna grundades på 50-talet i södra Stockholm och har i dag en bra bit över tusen aktiva gymnaster. Men om en vecka kommer antalet att sjunka. För nyligen fattade styrelsen beslut om att lägga ner hela den framgångsrika sektionen för rytmisk gymnastik, där i nuläget ett 40-tal barn och unga tränar.

– Det är styrelsens bedömning att verksamheten i den aktuella sektionen bedrivits på ett sätt som inte är förenligt med föreningens stadgar och verksamhetshandbok, säger SOL-flickornas ordförande Malena Nylin.

Så har barnen gjort något fel? Saknas pengar, aktiva eller ledare?

Ingetdera.

Öppna och högljudda bråk

Skälet är att de vuxna tränarna ska ha bråkat öppet med varandra inför gymnasterna. Konflikterna är så infekterade att styrelsen har svårt att välja sida eller se en väg framåt, så därför sätter de RG-verksamheten vilande.

Ordförande Malena Nylin säger att nerläggningen beror på ”större och mindre händelser” och ”bristande respekt”.

– Flera tränare har var för sig och ett flertal gånger uppvisat olämpliga beteenden i sin tränarroll genom att till exempel undanhålla information till delar av sin grupp och ge barnen inom träningsgruppen olika förutsättningar, säger hon.

Sportbladet har sökt tränarna och pratat med föräldrar och ledare i föreningen. Flera lägger vikt vid det sista Nylin säger. Trots att tränarna haft hand om barn och tonåringar så har det funnits strikta hierarkier, där vissa förfördelats medan andra frusits ute. Vissa flickor ska ha känt sig undanskuffade och osynliggjorda.

”Tycker synd om tjejerna”

SOL-flickorna har informerat Gymnastikförbundet om sitt beslut och från förbundshåll poängteras att inga våldsinslag eller övergrepp finns rapporterade. Konflikten ska endast gälla bråk och olämpliga träningsmetoder. Och de som drabbas är barnen.

Flera föräldrar berättar samstämmigt om ledsna och arga gymnaster som tvingas sluta eller söka sig vidare.

– Jag tycker synd om de små tjejerna som drabbas för att de vuxna inte kommer överens, säger en av dem.

Ordförande Malena Nylin hoppas att sektionen inte är nerlagd för gott, utan kan återuppstå i någon annan form.

– Vi är i dialog med föräldragruppen för att eventuellt se om vi kan hitta nya lösningar, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM