NFL

Flera QB-stjärnor under press

Av: 

Carl-Johan Björk

SPORTBLADET

Gamle Tom Brady tystade tvivlarna medan Aaron Rodgers höll under trycket av rekordkontraktet, och i New York tändes en ny ung quarterback-stjärna.

Men flera andra quarterbackar befinner sig redan under hård press.

Att se New England Patriots Tom Brady lugnt och metodiskt plocka isär Houston Texans försvar var ren harmoni, och 41-åringen tystade många kritiker som påstått att det här är säsongen då legendaren slutligen kommer börja gå ner sig. 

Green Bay Packers Aaron Rodgers drog på sig en knäskada under första halvlek mot Chicago Bears, och Packers fans fick bevittna reserven Deshone Kizers lite pinsamma inhopp, där hoppet om en framgångsrik säsong såg ut att släckas. 

Hoppet kom dock snabbt tillbaka när Rodgers joggade ut efter halvtidsvilan, och tog sitt lag från ett 20 poängs underläge till att vinna matchen, med ett friskt ben ska tilläggas i vad som helt klart kommer bli en av 2018 års höjdpunkter. 

Men det var inte alla toppbetalda QBs som levererade enligt plan. 

Ta till exempel fyrfaldige Pro-Bowlern Matt Ryan, som med mindre än 50 procent lyckade passningar, och ett snitt på under sex yards per pass, inte såg ut som vi är vana att se honom. Under fjolåret då Steve Sarkisian tog över tyglarna efter Kyle Shanahan som anfallskoordinator var oron att han inte skulle kunna förvalta de talanger Atlanta har på anfallet. Oron besannades till viss del då anfallet under 2017 års säsong inte riktigt levererade upp till 2016 års poängexplosioner. De tog sig till divisional playoffs, men där tog det stopp mot Philadelphia Eagles. 

Talangen på anfallet finns till stor del kvar och pressen att leverera höjdes ett snäpp nu när Matt Ryan hade en av karriärens sämsta matcher. Många av passarna som hittade fram till wide receiver-stjärnan Julio Jones var mer ett resultat av Jones atletiska förmåga än Ryans precisa passar, Ryans kroppsspråk i passfickan var allt annat än självsäkert och lämnade mig med tanken "är det här samma Ryan som som blev utnämnd till årets mest värdefulla spelare 2016?". Oavsett Steve Sarkisians taktik och Julio Jones talang så måste Matt Ryans spel förbättras avsevärt kommande veckor, med start i kväll mot Carolina Panthers. 

Ingen oro för Big Ben

Pittburgh Steelers Ben Roethlisberger blev sackad inte mindre än fyra gånger varav två av dessa gånger fumblade han bollen till motståndaren. Big Ben lyckades även kasta bort tre interceptions. Beröm ska dock ges till Cleveland Browns försvar som gjorde en riktigt bra match, men Roethlisberger bär en stor del av skulden till att Steelers inte tog hem en seger i vecka 1. Roethlisberger har under de senaste åren flirtat med tanken att lägga skorna på hyllan, eller åtminstone skapat det dramat under "offseason". Big Ben har under hela sin karriär varit en topp tio-QB, däremot var det länge sedan som vi fick se konsekvent hög nivå från honom vecka efter vecka.

Jag tror inte Steelers behöver oroa sig speciellt mycket över Roethlisbergers spel. Han kommer att blanda högt och lågt under säsongen och kommer, när det behövs, ge glimtar av det vi är vana att se honom göra, nämligen att ha en linebacker hängande i benet på honom samtidigt som han levererar en perfekt djup boll fram till WR Antonio Brown.  

Raiders succé i händerna på Gruden

Oakland Raiders med nya HC:n Jon Gruden fick se sig besegrat av Los Angeles Rams med hela 13–33. Ingen drömstart direkt, och QB:n Derek Carr hjälpte knappast till med tre interceptions. Carr fick sig även en officiell gliring från coach Gruden som tyckte att Carr fegade när det gällde att passa bollen djupt. Om det är rätt recept för att få Carr att prestera återstår att se. 

Problemet med att släppa bollen djupt är ingen nyhet gällande Carr, även den förre HC:n Jack Del Rio poängterade detta. 

Den djupa bollen är en av grundpelarna i Grudens anfallsfilosofi. Filosofin bygger på att etablera ett springspel för att sen använda "play action”, när ett anfall låtsas lämna över bollen till sin RB för att sedan passa bollen, följt av en djup passning.

Succén för Raiders ligger i händerna på Gruden, då han antingen ser till att hjälpa sin QB att förbättra sin precision på de djupa passningarna eller anpassar sin taktik till att spela efter Carrs styrkor istället. Det är här man skiljer på bra och dåliga coacher, nämligen de som tvingar ett spelsystem på spelarna istället för att anpassa sitt spelsystem till sitt spelarunderlag. 

Var som bäst med Megatron

Matthew Stafford, som ska styra skutan för Detroit Lions, fick en tuff inledning på säsongen då han kastade bort fyra stycken interceptions till New York Jets försvar. Stafford måste helt klart borsta av sig dammet och inse att försäsongen är över.

Stafford har en fantastisk arm och kanske en av de bättre djupa bollarna i ligan. Han var i min mening som bäst när han hade WR Calvin "Megatron"Johnson till sitt förfogande. Tyvärr gick Megatron i pension efter säsongen 2015 och Stafford prestation lika så. 

Lions har även en ny head coach i form av Patriots före detta försvarskoordinator Matt Patricia. Om kombon Patricia/Stafford är ett vinnande koncept är för tidigt att sia om, men en sak är säker, Lions och Matt Patricia förväntar sig högoktanig prestation från sin QB som tjänar 27 miljoner dollar per år. 

Ger Jets nytt hopp

Den enda QB-rookien som fick axla rollen som anfallsdirigent var New York Jets Sam Darnold. 

Den näst yngste QB:n i NFLs historia inledde sin karriär med att råka passa motståndaren under sitt första passningsförsök i sin professionella karriär, vilket ledde till att Detroits Lions försvarare kunde returnera bollen för en Touchdown. Men 22-åringen borstade av sig denna mardrömsstart och hjälpte sitt lag till en förkrossande 48–17 vinst. 

Den unge Darnold var givetvis inte perfekt, men han ger Jets organisation hopp om en ljusare framtid, med en QB som de kan lita på som kan ta dem längre i slutspelet än på flera decennier. Sist Jets vann en Super Bowl var säsongen 1968…

Vi är bara i vecka två och en hype efter en veckas fotboll är lite väl vågat, men ha i åtanke att Jets har ett relativ lätt spelschema framöver där de i kväll möter Miami Dolphins som inte ser allt för starka ut och sedan går upp mot Cleveland Browns vecka tre. 

Med ett ungt och vasst försvar samt en stabil springattack med running back-duon Isaiah Crowell och Bilal Powell blir åtminstone inte jag förvånad om Jets kommer bli Wild Card-laget som ingen vill möta i Januari.

Noterat inför vecka två:

Alla första års HCs gick på pumpen – Jon Gruden, Oakland Raiders, Mike Vrabel, Tennessee Titans, Matt Patricia, Detroit Lions, Matt Nagy, Chicago Bears, Matt Reich, Indianapolis Colts, Pat Shurmur, New York Giants. Detta har aldrig hänt i NFL:s historia. 

En av kvällens hetaste matcher är Vikings mot Packers. Aaron Rodgers vara eller icke vara ändrar matchbilden radikalt. Sist Rodgers spelade mot Vikings var vecka 6 i fjol, då han bröt nyckelbenet. 

En av regeländringarna inför i år är ”Aaron Rodgers rule”, där en försvarsspelare som tacklar en QB i passfickan inte får landa på denne med hela sin kroppsvikt. Under vecka 1 så var det cirka fem fall som var  i gråzonen som gick i anfallets favör. En regel som kommer bli intressant att följa och som jag tror kan vara avgörande senare under säsongen. 

Patriots HC Bill Belichick gjorde sig av med WR Riley McCarron efter att han tappat en punt i matchen mot Texans vecka 1. Slutsats, buden är hårda i New England. 

* Rookie-QB:n Josh Allen gör debut för Buffalo Bills mot LA Chargers. Kommer han ha samma framgång som Sam Darnold? Ingen aning, men han kommer göra bättre ifrån sig än Nathan Peterman…

– Carl-Johan Björk, NFL-expert på Viasat

ANNONS

Kör vi över Norge? Sett över de åtta senaste mötena har Tre Kronor 39-10 i målskillnad. Den som vet mest vinner mest.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

NFL

LÄS VIDARE

NFL-panelen: ”Patrick Mahomes leder MVP-racet”

ÄMNEN I ARTIKELN

NFL

Tom Brady

Aaron Rodgers

New England Patriots

Pittsburgh Steelers

Detroit Lions

Oakland Raiders