Kalla: ”Stunderna i soffan extra viktiga”

Hämtar kraft för att ta kampen med Johaug

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

TORSBY. Första tävlingsmötet med Therese Johaug efter avstängningen gav Charlotte Kalla en tankeställare.

Skidstjärnan drar ner på sina engagemang och prioriterar vilan för att klara av den tunga träning som krävs för att matcha norskan i vinter.

– Stunderna i soffan blir extra viktiga nu på hösten.., säger Charlotte Kalla.

Sensommarsolen dränker Torsby och det är septemberbehagligt. Utomhus.

Inne i skidtunneln är det rått och kallt.

Charlotte Kalla kör ett långt distanspass med värmeväxlare över mun och näsa. Blicken är fokuserad i spåret framför henne. Varje staktag sker med närvaro.

Här lämnas inget åt slumpen eller slarvas bort.

Ett par timmar senare möter hon upp, mätt och glad efter en lunch med vila som väntar.

Och just återhämtningen får ta extra plats just nu i Charlotte Kallas liv.

Kroppen börjar bli naturligt sliten efter en lång försäsong, men det är fortfarande ett hårt jobb som ska göras och för att klara det måste stjärnan vara noga.

Det blev första mötet efter Therese Johaugs dopningsavstängning en tydlig påminnelse om.

Charlotte Kalla hade räknat med att norskan skulle vara stark, men segermarginalen på en bana med rejäl stigning som passar norskan blev aningen skrämmande.

”En evighet bakom henne”

Norskan vann överlägset rullskidloppet Lysebotn Opp över 7.4 kilometer i början av augusti. Tvåan Charlotte Kalla var en minut och 47 sekunder efter.

– Jag har följt min plan, men jag kan inte sticka under stol med att det var viktigt att vara på Lysebotn och få ett kvitto svart på vitt och känna att det är en evighet vi är bakom henne. Samtidigt vet jag att det inte är så tävlingsbanorna är konstruerade i vinter, säger Charlotte Kalla och påpekar:
– Jag känner mig väldigt peppad på att fortsätta träna bra, det känns som att jag har haft en bra träningssommar.

Den svenska stjärnan, som vann fyra OS-medaljer i vinter i norskans frånvaro, är mer medveten om att det krävs en stor ansamling i höst för att kunna nå den nivå som krävs för att ta upp kampen.

Charlotte Kalla har inte ändrat något i sitt upplägg. Men hon är mer noggrann.

- Mitt mindset har ändrats på så sätt att jag är ännu mer mån vid att behålla flytet. Att vara mer konsekvent till att säga nej för att se vad jag behöver i återhämtning för att orka den tuffa träningen som är. Hösten är en tuff period då jag tränat bra sen 1 maj och jag blir inte piggare i kroppen. Då har återhämtningen betydelse för att kunna genomföra passen med kvalité, säger hon.

– Stunderna i soffan blir extra viktiga nu på hösten.., säger Charlotte Kalla.

Tränaren Magnus Ingesson utvecklar:

– Man kan inte gena på någonting nu. Det måste vara hundraprocent på allt om hon ska ta de där medaljerna och det vet Charlotte om. När hon närmar sig säsongen är hon duktig på att smalna av.

– Hon (Therese) har kunnat underkasta sig hård träning, hon har inte legat på latsidan i två år. Jag tror att hon är allmänt genomtränad, hård, och det kommer att gå oerhört fort. Det blir en ny situation igen. Marit (Björgen) har slutat och så kommer Johaug tillbaka och sätter nivån. Jag tror att Charlotte tycker det är roligt att hon kommer tillbaka, hon vet om att Johaug kommer att bli stark i vinter och att hon själv måste göra det mesta rätt, säger Magnus Ingesson.

Räknar med de svenska tjejerna

Charlotte Kalla lägger inför vintern och VM som väntar över favoritskapet på Therese Johaug, som för närvarande är på läger med det norska laget i den italienska byn Livigno, där hon för två år sedan använde salvan som innehöll den förbjudna substansen clostebol.

– Johaug kommer att vara svår att slå, det är jag definitivt övertygad om, säger Charlotte Kalla.

Hennes lagkamrater i det svenska laget är inne på samma spår.

– Jag tror att hon kommer att åka riktigt fort. Vi såg i Lysebotn Opp att hon var riktigt stark så det blir verkligen något att bita i för oss, säger Ebba Andersson.

Hanna Falk pekar också ut norska stjärnan som vinterns stora skiddrottning, men räknar inte bort de svenska åkarna

– Jag tror att Johaug kommer tillbaka, men jag tror att en del svenska tjejer kommer att utmana också, säger Hanna Falk.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:

LÄS VIDARE