Emil Jönsson: ”Måste ta oss i kragen”

Avstår världscuppremiären

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

GÄLLIVARE/STOCKHOLM. En tung insats i Gällivare.

Nu avstår Emil Jönsson, 32, världscuppremiären nästa helg.

– Jag behöver träna ett tag, säger han.

Emil Jönsson hade inte fått den bästa uppladdningen inför skidpremiären i Gällivare. 32-åringen har varit sjuk under veckan och körde in på en 61:a plats på 15 kilometer klassiskt på lördagen.

– Jag har varit krasslig i veckan och då hänger man inte med, säger Jönsson, som inte kommer att ställa upp i världscuppremiären i finländska Ruka nästa helg.

– Jag behöver träna ett tag, säger Jönsson.

”Inte orolig”

Förbundskapten Rikard Grip:

– Jag vill prata med honom (Emil) själv först innan jag kommenterar det, men säsongen är lång och vi måste värdera och prioritera tävlingar kontra träning beroende på vilken fas man ligger i. Det kan vara att någon kommer få stå över och träna i stället för att tävla, och vice versa.

Emil Jönsson var inte alltför nedstämd efter 61:a platsen.

– Lite bättre än det här hade ju varit kul, men det här taggar till. Jag är inte orolig för vad som kommer hända senare, i februari, men vi vill ju vara med nu också. Det är bara att imponeras av ryssarna.

Ryssarna, ja.

”Måste ta oss i kragen”

Precis som på fredagen dominerade Ryssland stort även på lördagen och la beslag på samtliga pallplatser efter alla diskussioner om OS-avstängda åkare.

Jönsson om ryska dominansen:

– Vi har en bit kvar. Nu måste vi skita i allt snack om avstängningarna, de får ju åka och det är där nivån ligger. Vi måste ta oss i kragen och skärpa till oss, säger 32-åringen, som avstår den klassiska sprinten på söndagen.

– Ja, nu åker jag hem.