Måste välja mellan Sverige och Norge

Brenning: Hur bra vänner ska de norska och svenska åkarna vara?

SPORTBLADET

RUKA. I målfållan försöker Stina Nilssons vinna Charlotte Kallas sympatier med mutor.

På presskonferenspodiet vädjar Marit Björgen till Kalla om lagkörning.

Nu tvingas vi ställa oss frågan: Ska en svensk skidåkare samarbete med en norsk för att knäcka sin egen lagkamrat?

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Charlotte Kalla inledde lördagens 10 kilometer så hårt att inte ens tv-produktionen hängde med och avslutade så bestämt att hon fullständigt knäckte sin lagkamrat Hanna Falk. Ändå blev hon utklassad av Marit Björgen.

Norge är tillbaka efter fredagens vallafiasko och visst är det med ett visst mått av lättnad vi konstaterar det.

– Det var nästan skönt, som Stina Nilsson sa lite försiktigt om de norska framgångarna på lördagen. Som om hon skamset undrade om det egentligen var okej att välkomna den värsta rivalen in i värmen igen.

Men hon var knappast ensam om att känna så.

Den uppvisning världscupen mår bra av

Lördagens lopp blev precis den tidiga uppvisning världscupen mår bra av att få inför OS-säsongen. Charlotte Kalla spände bågen rejält men var halvvägs in i loppet ändå lika med Björgen. Det blev därmed den duell tv-produktionen, när de väl hittat Kalla i skogen, hoppats på och Björgens överlägsenhet i avslutningen bäddar i sin tur för ny skidpropaganda i morgon.

Då är det jaktstart och Charlotte Kalla kommer gå ut i ledning, blott drygt två sekunder före Björgen. Tio sekunder bakom jagar i sin tur Stina Nilsson med Ingvild Flugstad Østberg i hasorna.

Det innebär samtidigt att de svenska sympatierna då återigen kommer ställas på prov.

För hur ska samarbetet värderas mot rivaliteten? Ska Kalla samarbeta med Björgen för att knäcka sin landslagskamrat Stina Nilsson?

Kalla måste välja

Marit Björgen vädjade på lördagen om hjälp från Kalla för att tillsammans se till att Nilsson inte kommer ikapp under söndagens jaktstart. Nilsson svarade i sin tur med att med glögg försöka muta Kalla att släppa upp henne.

Det tvingar Kalla att välja. Ska hon samarbeta med Norge eller försöka hjälpa Sverige?

– Jag ska göra det som är bäst för mig själv, sa Charlotte och lanserade i sin tur planen att lägga sig i rygg på Björgen och sedan se genomköraren som ett bra träningspass inför den fortsatta säsongen.

Kalla väljer, så klart som hon måste, sin egen väg. Det är en individuell idrott men jag kan ändå inte låta bli att känna mig kluven. Framförallt eftersom jag tror att det här tyvärr ofrånkomligen kommer sluta med en norsk seger.

Några större möjligheter att knäcka Björgen gav hon nämligen inte sig själv. Men en sak var hon i alla fall säker på.

– Är Stina med in på upploppet har varken jag eller Marit någon chans.

Världscupen i längdskidor sänds i SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM