Hemligheten finns inte i feta miljonkontrakt

CJ Björk om spelaren som tackar nej till 60 miljoner dollar för att hans Patriots ska vinna

New England Patriots är framme i Super Bowl. Igen.

Laget många älskar att hata, men få kan besegra.

41-årige legendaren Tom Brady har återigen huvudrollen. Men hemligheten bakom amerikansk idrotts mäktigaste dynasti finns inte i superstjärnor med feta kontrakt, utan i en kompromisslös kultur skapad av en grinig gammal gubbe. 

Det är lätt att tänka i banorna att Patriots alltid varit bra och att de är ett gäng stjärnor som är bäst betalda i ligan. Men det är långt ifrån sant. 

New England Patriots grundades 1959 och var många år ett bottenlag och mediokra i AFC. Tills den dag då Robert Kraft köpte laget år 1994. 

Kraft öppnade starkt med ett rekrytera coachlegendaren Bill Parcells (Bill Belichicks mentor) för att fyra år senare anlita Pete Carroll (Seattle Seahawks nuvarande head coach). 

Men efter sju år som Patriots ägare hittade han äntligen rätt då han anlitade Bill Belichick, denna värvning har visats sig vara den bästa head coach-anställningen genom tiderna. 

Redan under sitt andra år som HC för Patriots tog han dem till Super Bowl och vann. De vann sin första Super Bowl mot samma lag de möter ikväll, LA Rams. 

Rams huserade då i St. Louis och var “the greatest show on turf”. Man var ligans bästa lag och favorittippade att ta hem Super bowl 36. De fick se sig besegrat av Patriots som där och då la den sista pusselbiten på plats som skulle skapa närmare två decennier av dominant amerikansk fotboll. 

Den pusselbiten var quarterbacken Tom Brady.

Foto: Matt Rourke / TT

Brady gick ganska obemärkt förbi i 2000 års draft. Han valdes först i den sjätte rundan som sammanlagt 199:e spelare... Brady var inte den tilltänkta ledaren för detta Patriots lag. Men tack vare en skada på dåvarande QB:n Drew Bledsoe gick stafettpinnen vidare till den då 24-årige Tom Brady.

Sedan duon Belichick/Brady skapades så har Patriots vunnit hela fem Super Bowls, nio AFC-mästerskap samt sin division AFC East svindlande 16 gånger. Under dessa 17 år så har de endast missat slutspelet två gånger.

Inget annat lag har varit så framgångsrikt under NFL:s historia, och speciellt inte i modern tid sedan lönetaket trädde i kraft 1994.

Patriots gör det genom att alla spelare i truppen har en specifik uppgift att utföra, de är bra på att göra just den uppgiften och det enda Belichick förväntar sig är att alla sköter sitt jobb. Om du är i New England Patriots trupp så har du ett jobb att göra och du är en pusselbit i Belichicks stora plan, den planen går ut på en sak, och det är att vinna.

Bill Belichick kan ofta framstå som en känslolös, grinig gammal gubbe, och stundtals är han just det. Men bakom denna fasad så lever det en person som verkligen bryr sig om sina spelare, och de spelare som har spelat för honom hyser inget annat än stor respekt för honom. Så pass stor respekt att många spelare har valt att sänka sin lön för att stanna kvar istället för att få mer pengar med ett annat lag.

Ta till exempel spelare som bröderna Jason och Devin  McCourty samt Brady, de har alla gått ner i lön i fördel för laget. 

Tom Brady kommer skrivas in i historieböckerna som den mest framgångsrika quarterbacken genom tiderna, men han är långt ifrån den högst avlönade. 

Under åren har Brady valt att omstrukturera sitt kontrakt för att det ska gynna laget och för att hans lön inte ska slå så hårt mot lönetaket att laget inte har råd att ta in eller förlänga kontraktet för de spelare som de vill behålla. Om man räknar konservativt så har Brady valt att frånsäga sig uppemot 60 miljoner dollar i lönehöjningar. Han gör det i en proffsliga som under de senaste åren har gått från det ena rekordstora spelarkontraktet till det andra.

Jared Goff är även han en QB utan en lön i toppklass. Detta har skapat utrymme för LA Rams att lägga stora pengar på flertalet andra spelare så att de kan vara i den situation som de är idag. Goff är inte i närheten av Bradys kaliber, men han har i år verkligen bevisat att han är en av de viktigaste spelarna för Rams. 

Sedan Rams spelade finalen mot Patriots 2001 har man endast gästat slutspelet tre gånger utan framgång. Men nu, inne på sitt tredje år sen de flyttade tillbaka till Los Angeles, så är Rams en frisk fläkt i NFC-delen av NFL och representerar helt klart framtiden. Jag skriver “tillbaka” då de innan den 21-åriga vistelsen i St Louis huserade i just Los Angeles i 48 år.

Vägen till Super Bowl 53 har varit en poängrik sådan för Rams, och det är klart och tydligt vem som äras bör – head coach Sean McVay.

Likt Belichick är McVay ett unikum. Inte för att han är en grinig gubbe, tvärtom är han den yngste coachen (33 år) att leda ett lag till Super Bowl. Men när det gäller att få ihop laget och få dem att förstå vad det är han försöker implementera strategimässigt påminner de om varandra. En annan gemensam nämnare är att McVay redan under sitt andra år som head coach tagit sitt lag till en Super Bowl. 

För att vinna den krävs betydligt mer.

Det är på dagen 17 år sedan dessa lag möttes i Super Bowl 36.

Men Rams utmaning är densamma – att försöka överlista superduon Bill Belichick och Tom Brady. 

Sändningstider

Söndag 23.30, TV3/Viaplay

ARTIKELN HANDLAR OM