”Kommer de tillåta dig att göra det?”

Skrev historia efter mammas oro och fansens hat

avPatrik Brenning

SPORTBLADET

En säsong präglad av hat slutade i ett hav av kärlek.

Los Angeles Rams förlorade Super Bowl men två killar omkring laget kan ändå inte kallas annat än vinnare.

Quinton Peron och Napoleon Jinnies skrev historia som första manliga cheerleaders i finalens historia.

Det var fler än en som höjde på ögonbrynen när La Rams cheerleader-lag organiserade sin stora uttagning i mars förra året. Bland 300 hoppfulla tjejer stod två huvuden ut ovanför alla andra.

Efter att ha kommit på idén under en basketmatch blev de professionella dansarna Quinton Peron, 26 år, och Napoleon Jinnies, 28, inte bara de första männen att försöka bli NFL-cheerladers. De blev också de första att lyckas.

Efter en säsong präglad av såväl glåpord som hyllningar kröntes allt natten mot måndag där duon dansade i samband med Super Bowl i Atlanta.

– Det har varit en resa av stigande entusiasm. Det har verkligen varit den perfekta säsongen, sa Jinnies till Los Angeles Times inför finalen.

Foto: Anthony Behar / Sipa USA

”Kommer de ens tillåta det”

Killarnas framfart har inte bara överraskat de mer konservativa NFL-fansen. Till och med deras egna familjer har svårt att tro på utvecklingen.

– Han kom hem en dag och sa att han skulle gå på audition för Rams cheerleaders och jag undrade bara om de ens skulle tillåta honom att göra det. Men han sa bara att ”det står ingenstans att jag inte kan” så då sa jag bara åt honom att göra sitt bästa, säger Perons mamma Sherry till Los Angeles Times.

Det är inte så att manliga cheerleaders varit förbjudna i NFL – det är bara det att ingen kommit på tanken att försöka bli en tidigare.

I de amerikanska skolorna är det vanligt med manliga inslag i de peppande trupperna, där den förre presidenten George W Bush till och med var ledare för sitt cheerleading-lag på college. Att öppna upp för killarna även på högsta professionella nivå krävde dock att Rams fick okej från hela ledningen ända upp till ägaren Stan Kroenke.

Kroenkes enda krav var att killarna kvalificerade sig på egna meriter och när väl det beskedet var i hamn fick Jinnies och Peron sina välförtjänta platser i truppen. Delar av lagets rutiner arbetades sedan om och opassande sånger sorterades bort innan duon klev ut på den stora scenen.

”Säger att de borde ha kjol”

Under säsongens första uppvisningsmatch hemma mot Oakland Raiders haglade glåporden över killarna från delar av publiken. Påhopp som sedan fortsatt i sociala medier under hela säsongen.

– Du hör mycket negativt, folk som säger att de borde ha kjol och sport-BH. Jag försöker bara att skratta bort det. Jag tänker inte låta det påverka mig eftersom jag vet att det aldrig kommer påverka min son. Ingenting kan stoppa honom, säger Jinnes mamma Kathryn.

Men under säsongen har en annan rörelse kring killarna också uppstått. Tjejerna i Rams cheerleadinglag beskriver hur alla fans numera alltid frågar samma sak när de deltar i uppvisningar eller välgörenhetsevenemang: ”Var är killarna?”.

– Om vi bara kan inspirera eller motivera en enda person är det värt det, säger Napoleon Jinnies.

– När jag fick höra min pappa säga ”jag är stolt över dig, min son” så var det värt allt för mig, säger Quinton Peron.

Los Angeles Rams förlorade finalen mot New England Patriots. Läs mer om matchen här!

Super Bowl - NFL-Mästare senaste fem åren 00:23

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM

Super Bowl