Planen: Han ska inte stoppas

Sveriges mål – låta världens bäste ta en för stor roll: ”Då känner de sig pressade”

Foto: AFP
Sverige ställs inte bara mot tidernas bästa landslag i kväll. Man möter också tidernas bäste spelare – Nikola Karabatic.
SPORTBLADET

LILLE. Receptet för att göra det omöjliga möjligt?

Låta allt kretsa kring ­Nikola Karabatic – tidernas bäste spelare.

– Då känner de sig pressade, säger Jesper Nielsen, klubbkompisen i PSG.

Sverige ställs inte bara mot tidernas bästa landslag
i kväll.

Man möter också tidernas bäste spelare – Nikola Karabatic, Frankrikes 32-årige spelmotor.

Det är ingen spelare man stoppar, utan man får nöja sig med att försöka bromsa honom, menar förbundskaptenen Kristján Andrésson.

I stället är Sveriges mål att få Karabatic att ta på sig en för stor roll.

– När Frankrike inte spelat så bra har han kanske tagit på sig för stort ansvar. Det är dit man ska få Frankrike, säger Staffan Olsson, assisterande tränare för Karabatic i PSG.

”Hämmar laget”

Ex-förbundskaptenen får medhåll av landslaget.

– Det stämmer. Jag har mött honom många gånger i Barcelona och Paris. När det inte går bra för dem blir det väldigt mycket ”Niko”. Han gör det fruktansvärt bra men ibland blir det för mycket och det kan hämma honom och laget. Det kan bli vår vinning, säger Jim Gottfridsson.

Jesper Nielsen spelar med Karabatic i PSG.

– När han tar på sig mycket­ ansvar känner de sig pressade. Det är väldigt viktigt att vi kan kontrollera honom under matchen, ­säger försvarsgeneralen.

– Det är ingen nackdel om han får mer och mer ansvar, säger Kristján Andrésson.

Kräver guld

Sverige har kontrat sig fram till kvartsfinal och ska man förstås fortsätta med, dels för att få de enkla ­målen men också trötta ut Karabatic.

– De vill ha honom på planen i 60 minuter. Springer vi med honom och han blir trött så är det lättare att han gör fler och större fel, säger Niclas Ekberg.

Frankrike har lyckats hantera pressen i mästerskap efter mästerskap. Men nu spelar man på hemma­plan för första gången sedan 2001 och nationen, med 28 000 fans i arenan, kräver guld.

– Det hade varit ett fiasko för dem om de åker ut
i kvartsfinalen. När dessutom Danmark och Tyskland åkt ut så tycker man säkert att vägen ligger klar för dem, säger Gottfridsson.