”Jag vill bli den bäste svenske boxaren genom tiderna”

1 av 2 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

NEW YORK. Svenske WBC-världsmästaren Badou Jack är redo för lördagens stormatch i Brooklyn.

Titelfighten som ska göra honom till en legend.

– Jag vill skapa historia och bli den bäste svenske boxaren genom tiderna, säger Badou.

Bäst genom tiderna betyder bättre än Ingemar Johansson som blev tungviktsmästare 1959 när han knockade Floyd Patterson och sen utnämndes till världens bäste idrottsman alla kategorier.

Vill göra sin grej

Badou Jack har ett stort mål uppsatt. Om han försvarar sin titel och samtidigt plockar till sig James DeGales IBF-titel ser Jack sig som en jämlike till Ingemar Johansson.

– Svårt att jämföra olika tider och viktklasser men resultatmässigt absolut.

– Det är upp till svensken att bedöma. Jag försöker inte konkurrera med Ingo, han var en legend i sin tid. Jag försöker bara göra min egen grej, säger Badou.

”Vara smartare”

Att Ingo vart världsmästare i en tid då det bara fanns en mästare i varje viktklass gör honom inte automatiskt till en större boxare än dagens. På den tiden kostade det pengar att få chansen att gå matcher om VM-titlar vilket bestal många på chansen att bli historiska.

Jack och DeGale är världens två bästa supermellanviktare för tillfället. Det har de bevisat i sina matcher.

– Absolut och jag ska bevisa på lördag att jag är den bästa av oss två.

Hur?

– Att bara vara den smartare boxaren. Göra vad som krävs för att vinna. Han är ganska flashig med händerna nere, en bra atlet, men vi har en bra gameplan i mitt team. Jag försöker alltid att knocka min motståndare. Händer det inte är jag nöjd med en seger, säger Jack.

Vill psyka

DeGale boxas annorlunda och han försöker gärna ta till psykningar i ringen.

– Då gäller att slå honom på käften bara. That´s it. Han kan snacka hur mycket han vill. I ringen kan ingen hjälpa honom, säger Badou Jack.

Som har förberett sig länge och noga.

– Inför förra matchen hade jag problem med vikten, jag vägde jättemycket. Vi hade precis flyttat in i ett nytt hus. Två veckor innan matchen fick jag min dotter. En massa strul med managementproblem. Nu finns inga problem eller störningar alls. Allt känns bra.

Sista matchen i viktklassen

Ändå har han bestämt sig för att slippa viktproblem ännu enklare i framtiden.

– Ni är de enda som får veta men detta är min sista match i supermellanvikt. Sen blir det lätt tungvikt, säger Badou Jack.

Förhoppningsvis slutar han som världens absolut bäste.

En jämlike till Ingemar Johansson.