”Häftigt att kliva ut bland de bästa”

Olsson redo för nästa nivå – efter knäskadan

avMalin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Han gjorde sin bästa säsong någonsin i fjol. 

Med nya skidor och mindre känning i knät hoppas Matts Olsson på en ännu bättre. 

– Det känns motiverande och häftigt att kliva ut bland de bästa, säger 28-åringen. 

Foto: Foto: Bildbyrån
Matts Olsson, 28, vill toppa sin ­föregående säsong. Trots att han tvingades köra på sprutor stora delar av säsongen slutade han på pallen två gånger – och blev sexa under VM i S:t. Moritz.

Matts Olsson kom tillbaka från sin korsbandsskada i fjol och gjorde det med besked. Knät fortsatte dock att besvära storslalomspecialisten som tvingades köra på sprutor. I somras gjorde Olsson därför en ny mindre operation för att förhoppningsvis ska göra att han slipper problemen. 

– Knät känns bra nu faktiskt. Sedan får vi se hur det går, säger Olsson som är redo för söndagens premiär i Sölden. 

Trots knäproblemen stod han på pallen två gånger förra säsongen och var med och slogs om medaljerna under VM i St. Moritz där det blev en sjätteplats. Eftersom han slutade topp sju i storslalomcupen får han nu starta bland de sju främsta på söndag. 

– Först och främst blir det kanske en trevligare resa rent underlagsmässigt, men det betyder också att man kanske inte har tid att titta på tv som man vant sig vid så det blir en omställning. Men överlag känns det ganska motiverande och häftigt att kliva ut bland de bästa, säger Olsson och fortsätter: 

– Man har haft ledigt ganska länge nu. Det känns nästan som en chock när racet väl kommer. Jag tycker nog alltid att man är lite osäker när man kommer hit, men jag här ändå en rätt bra känsla.

”Vet inte riktigt var man står”

En stor omställning inför säsongen är att de kritiserade storslalomskidorna kortas så att svängradien kortas från 35 till 30 meter. 

Olsson slog i vintras fast att bytet skulle gynna honom, men i somras var han mer osäker. 

Inför premiären vågar han inte säga varken bu eller bä. 

– Vi får se då. Jag ska få ordning på det. Jag hoppas på ett bra race, men vi får se vad som händer. Oavsett ska jag få ordning på det. 

André Myhrer, som drogs med ryggproblem förra säsongen, hoppas också på en bra premiär. 

– Jag har tagit ett annat grepp på fysträningen och kört vidare med det jag gjorde inför VM. Jag tror kanske att ryggen har fått vila på ett annat sätt och jag hoppas att det ska kunna ge bra resultat och hålla hela vägen, säger han och fortsätter: 

– Det blir spännande i och med att vi har nya skidor. Man vet inte riktigt var man står men det jag kört har känts bra. Jag hoppas kunna vara med och slåss.

Svenskarna slipper storstjärnan Marcel Hirscher, som bröt foten i somras, i premiären.

* SVT1 & Eurosport – söndag 10.00: Storslalom herrar, första åket

Sveriges 22 alpina världscupvinnare genom tiderna 00:48
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM