The Mauler: Som människa är Jon Jones urusel

avStefan Alfelt

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYR N
Alexander Gustafsson.

Alexander Gustafsson är förste utmanare i lätt tungvikt. Glover Teixeira andre.

Så allting talar för att vinnaren av de två på söndag får gå upp om UFC-titeln mot vinnaren av nuvarande mästaren Daniel Cormier och comebackande utmanaren Jon Jones.

– Jag hoppas att DC vinner. Jones är visserligen den bäste fightern i världen men som människa är han helt urusel, säger The Mauler.

Foto: John Locher / AP TT NYHETSBYR N
Jon Jones.

Alexander har gått två titelmatcher. Den första förlorade han så knappt mot Jones i Toronto i september 2013 att han kanske egentligen borde ha fått segern av domarna.

Andra titelmatchen, mot Cormier i Houston i oktober 2015, förlorade Alex på delat domslut. Återigen kunde han lika gärna fått bli vinnare och världsmästare.

– Jag kan möta vem av dem, det spelar inte mig någon roll större roll. DC är en bra människa, en bra champion. Det är inte Jon Jones. Men en titelmatch är ingenting som jag tänker eller hoppas på nu. Jag har ett monster som väntar på mig så det är fullt fokus på det nu.

”Då gråter jag mig till sömns”

Glover Teixera är helt inne på att det är en titelmatch som ligger i potten på söndag.

– Det är den enda matchen som känns logisk efter vår match. Vi är utmanarna.

För UFC finns knappast något att tveka om. Glover Teixera har ett enormt intresse bakom sig i MMA-tokiga Brasilien. Alexander är populär över hela världen efter sina två trots förlusterna imponerande insatser i titelmatcherna. Framförallt skulle en retur mellan Jones och Alex kittla.

Efter tre förluster på sina fem senaste matcher känns varje fight som vinna eller försvinna för Gustafsson. Så vad händer om det blir en ny förlust på söndag?

– Då gråter jag mig till sömns.

Kan det bli en fortsättning även efter en ny förlust?

– Den frågan får vi ta då.

”Jag var inte mig själv den kvällen”

För två veckor sen fick han och sambon Moa parets första barn, dottern Ava, vilket Alexander tror har gett en positiv inverkan på hans idrottsutövning.

– Jag känner mig avslappnad och lugn. Att ha fått barn är så mycket större än det här.

Hans förra match i Stockholm blev en tung knockoutförlust mot Anthony Johnson redan i första ronden. En otroligt upphaussad match som gick mitt i natten inför 30 000 åskådare på Tele2.

– Jag var inte mig själv den kvällen. Nu är det mycket mer avslappnat. Tycker det är skönt. Jag är inte typen som är för mycket hype. Nu känner jag mig inte nervös över huvud taget.

Han har kvar tre kilo att plocka bort för att komma ner till 93. När han började träningen inför söndagens match vägde han 110. Vid matchstarten ungefär klockan 21 på söndag har han växt till 97–98 kg. Kampsportares kroppar är under ständig omvandling.

– Jag har gjort det så många gånger förut så man går på rutin. Tror till och med att kroppen känner igen tecknen på vad som händer och sätter igång själv. Nu ska vi svettas, säger Alexander Gustafsson.

ARTIKELN HANDLAR OM