Bottas första seger - vann i Ryssland

SPORTBLADET

Efter fyra lopp för Mercedes slog han till.

Finländaren Valtteri Bottas vann Rysslands GP - nu siktar han mot nästa mål.

– Mitt enda mål är att vinna VM-titeln, säger han.

Foto: VIASAT MOTOR, AFP, GETTY

Valtteri Bottas planerade att göra en attack redan i starten och han gjorde en strålande start från den tredje rutan.

Finländaren körde förbi de båda bilarna från Ferrari och tog över ledningen.

– Här i Ryssland är det inte så illa att stå i andra startled, säger Valtteri Bottas när han står på prispallen efter loppet.

– Jag fick en bra start, lite bättre än killarna framför mig och jag kunde nyttja slipstreamen och köra om dem redan den första kurvan.

Bottas första seger

Den ledningen höll han sedan ända in i mål, trots att han attackerades hårt av Sebastian Vettel, Ferrari.

– Det känns fantastiskt, att få göra detta efter 80 lopp i Formel 1, säger Valtteri Bottas som lämnade Williams i vintas och för att ersätta världsmästaren Nico Rosberg hos Mercedes.

– Det har varit värt all väntan under min karriär, helt klart, jag har också haft en tuff lärokurva och sedan fick jag den märkliga möjligheten under vintern och det är teamet som har gett mig den här möjligheten.

Valtteri Bottas är nu femte finländare att vinna ett F1-lopp och segern gör att han nu bara är tio poäng bakom sin teamkollega Lewis Hamilton i VM-tabellen och Mercedes gick också upp i ledningen av konstruktörsmästerskapet.

Sebastian Vettel slutade tvåa i Rysslands GP och tog en pallplats för fjärde gången i år. Han behåller också ledningen av förar-VM, 13 poäng före tvåan Hamilton.

– Jag försökte verkligen allt för att ta mig i kapp Valtteri, men det lyckades inte. Han körde fantastiskt, han är racets bästa förarem, hyllar Vettel.

Ericsson utan poäng

Kimi Räikkönen , Ferrari, slutade på plats trea, Lewis Hamilton, Mercedes, var fyra och Marcus Ericsson körde i mål som 15:e man.

– Det var inte det bästa racet, den första stinten var riktigt dålig, säger Ericsson till Viasat.

– Vi hade problem att få kontakt med bilarna framför. Bilen hade dålig balams. den var sämre än tidigare och jag hade inget förtroende alls för den. Jag kom in i det lite bättre strax före depåstoppet och när jag sedan bytte till de ultramjuka däcken gjorde jag ett bra jobb både på in och utvav och kunde ta mig förbi Pascal. Den stinten var sedan helt okej.

Svensken var före sin teamkollega Pascal Wehrlein som var 16:e man och sist i mål.

– Det är klart att det var skönt att slå honom, men överlag är vi för långsamma, säger Ericsson.

Han och Sauber har två veckor på sig att förbätrra sig, då kör F1 i Spanien och Barcelona.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM