OS 2021 i Tokyo

Inside Nippon: ”När svenska instabilder plötsligt dök upp i tv”

Av: 

Makoto Asahara

SPORTBLADET

OS i Tokyo fortsätter att rulla på.

Det har åter blivit dags för Sportbladets utsände halvjapan att lista fem inringade och mer eller mindre färska funderingar från inifrån OS-bubblan.

Fotbollsbesvikelsen

När dessa ord skrivs så har det gått en natts sömn (kanske inte en hel natts sömn, men några timmar i alla fall) sedan Nadeshiko Japan, det vill säga de japanska fotbollsdamerna, fått lämna OS-turneringen.

Även om Japan kanske gjorde sin bästa match hittills i den här turneringen så var Sverige i slutändan både snabbare, starkare och helt enkelt bättre än det generationsväxlade japanska laget.

Något som innebar en hel del tårar, uppgivenhet och besvikelse hos ett lag som känt pressen att leverera i sitt hemma-OS.

Det som kanske sved allra mest, enligt lagkaptenen Saki Kumagai, var att inte få fortsätta vara förebilder för landets unga fotbollsspelande tjejer.

– För de tjejer som siktar att nå hit så hade vi så gärna fortsatt den här resan, och ge fler möjligheter för alla unga tjejer att se oss. Så det är surt att det tar slut här, sade lagkaptenen i den mixade zonen efter matchen.

En mixad zon som var fylld av tårögda japanskor efter att drömmen krossats. Precis som det fanns både en uppgivelse och stolthet i tv-panelerna efter matchen.

Hyllade sociala medier-svenskor

Samtidigt som var japanska medier positivt inställda till laget de åkt ur mot. Svenskorna hyllades rejält efter matchen. Inte bara av spelarna utan också av de japanska medierna, som bland annat plockade upp Hedvig Lindahls sociala medier-hälsning till japanskorna efter matchen.

Bevisligen så hade de japanska medierna ögonen på de svenska spelarnas sociala medier redan innan fredagens match i Saitama.

Under torsdagskvällen, när undertecknad satt och åt friterad kyckling på hotellrummet, så dök plötsligt det svenska fotbollslandslaget, och några av deras Instagrambilder, upp på tv:n.

Bilderna diskuterades av en studiopanel, som överlag var väldigt glada över att se att svenskorna verkade uppskatta sin Japanvistelse.

Ett svenskt landslag som alltså porträtterats som ett väldigt sympatiskt gäng av den japanska mediekåren.

Jag säger inte emot den porträtteringen.

Det svenska lagets photo-session i OS-byn uppmärksammades, med positiva ordalag, i japansk riks-tv.
Fridolina Rolfös Instagram-bild på Miyagis solnedgång uppskattades av japansk rikssänd kvälls-tv. Som även gjorde en grej av att Arsenalanfallaren Mana Iwabuchi tryckt ”gilla” på bilden.

Barnens blomsterhälsningar

Utanför i princip alla arenor man varit på. Om det så är i Saitama, Tokyo eller Miyagi, så har det stått oerhört mycket blommor utanför arenorna.

Blommor med hälsningar till idrottarna – från skolbarnen.

De stilrena blomsterarrangemangen är ackompanjerade av handskrivna hälsningar med hopp om hemmaframgångar och medaljer. De flesta har dessutom små teckningar av allt från sportrelaterade saker till den officiella OS-maskoten.

En konstant närvaro av vackra utsmyckningar som dock samtidigt påminner om ännu en av alla tvetydiga och underliga aspekter med detta OS-arrangemang.

För skolbarnen, vars idrottsdagar och idrottstävlingar fått ställas in i nödläget, ställer sig frågande:

”Varför får de idrotta när inte vi får det?”

Samma skolbarn som skulle fått biljetter till spelens event, om det nu hade släppts in någon publik.

Så vackert och personligt, men också ganska vemodigt, att mötas av dessa blomster vid varje arenaankomst.

Blomsterarrangemang utanför fotbollsarenan i Saitama.
Kämpa! Låt oss jobba tillsammans för att ta hem segern! Några av meddelandena från det japanska folket, till de japanska OS-hoppen
Kämpa! Låt oss jobba tillsammans för att ta hem segern! Några av meddelandena från det japanska folket, till de japanska OS-hoppen

Softbollen vanns! Basebollen är igång!

USA har väntat länge. Sedan Peking-OS 2008 för att vara exakt. På vad? Jo, på att få revansch på Japan.

Det tidigare oslagbara amerikanska softbollandslaget fick trots allt överraskande stryk av Japan när softbollen var på OS-schemat senast.

När softbollen nu gjort comeback i Tokyo så hoppades amerikanskorna på revansch. Framförallt med tanke på att de gått igenom fem gruppspelsmatcher med lika många segrar på vägen till finalen.

Men det blev i stället en favorit i repris.

Yukiko Ueno, Japans stjärnpitcher redan 2008, blev på nytt en spelare som USA kommer drömma mardrömmar om, när hon pitchade sex stycken fläckfria innings och förde sitt Japan till deras andra raka softbollguld.

Med det guldet i hamn så har nu det japanska folket ställt in siktet på basebollguldet också.

Och sett till trupperna som är med så borde Japan ha en väldigt god chans att nå hela vägen, med flertalet namnkunniga spelare från den japanska ligan, i laget. De har åtminstone inlett gruppspelet utan anmärkningar med två raka segrar.

Basebollen är oerhört stor i Japan. Inte lika stor på Sportbladets kontor där undertecknad får titta på Japan-Mexiko utan sällskap.

Vaccineringsbekymren

Samtidigt, utanför OS-bubblan, pågår fortfarande en pandemi. Rekordnoteringar i antalet nya fall avlöser varandra i både Tokyoområdet och i Japan som helhet, där flera nya regioner har utlyst nödläge under de senaste dagarna.

En av anledningarna till att pandemin inte vill släppa sitt skoningslösa grepp om landet – det är den oerhört försenade vaccineringen.

– Jag jobbar på ett callcenter för vaccineringen när jag inte gör det här. Kan säga att det är totalt kaos, berättar en av de väldigt många busshållplatsfunktionärerna i arrangemanget för mig under en promenad mellan mediebuss och hotell.

Blott en dryg fjärdedel av befolkningen är fullvaccinerade, vilket till stor del har att göra med ett system som inte fungerat (och självfallet också utbud/efterfrågan i ett land med 126 miljoner invånare och en väldigt stor andel äldre). Detta efter att vaccineringen inletts först i februari i och med att Japan också velat testa vaccinen inhemskt innan de släpptes ut för allmänt användande.

Dessvärre har det också funnit människor som försökt utnyttja det krångliga vaccineringsbokningssystemet för egen vinning, genom att lura äldre via telefon att uppge kontouppgifter. Så pass att det varnas för dessa bedrägerier i reklam på bussarna.

ANNONS

Se alla OS-sändningar direkt på Discovery+ Välj ditt paket nu!

Extern länk från Discovery+

Skapa konto här

Varning för vaccineringsbedrägeri på en av bussarna i Tokyo. Pedagogiskt förklarat med bilder.
Publisert:

LÄS VIDARE

Wennerholm: För tankarna till kända filmskurkar

ÄMNEN I ARTIKELN

OS 2021 i Tokyo

Sommar-OS 2021

Damlandslaget i fotboll