Tillbaka efter två månader: ”Stolt”

Succé för Osaka i comebacken

Naomi Osaka.
Naomi Osaka.

TOKYO. Hon tog ett uppehåll från tennisen, blev ett språkrör utåt för mental ohälsa och fick äran att tända elden här på hemma-OS i Japan.

Nu är Naomi Osaka tillbaka i spel – som en vinnare.

– Jag är väldigt stolt, säger hon efter drömstarten i OS.

Naomi Osaka är bara 23 år gammal men har redan gått igenom mer än många gör under en hel karriär. Hon har vunnit fyra grand slam-titlar, varit världsetta och slagit rekord i högsta årslön någonsin för en kvinnlig idrottare (360 miljoner kronor).

Men mitt i all framgång finns också en mörk baksida.

Tidigare i somras valde Osaka att dra sig ur Franska öppna – och därefter ställa in sin medverkan i Wimbledon – som en protest mot att arrangörerna tvingade henne att ställa upp på presskonferenser.

– Jag kände en extrem ångest inför pressträffarna, sa hon då.

Osaka slog ett slag för den mentala ohälsa som många elitidrottare, däribland hon själv, lever med på daglig basis.

Nu slår hon slag på tennisbanan igen.

Svarade på frågor

I sin öppningsmatch här på OS visade hon inga som helst tecken på ringrost, utan besegrade Kinas Saisai Zheng tämligen enkelt i två raka set (6–1, 6–4).

Det här var Osakas första tävlingsmatch på två månader, och efteråt ställde hon gladeligen upp på intervjuer i den mixade zonen där en hel hord journalister hade samlats.

– Om det känns konstigt? Inte alls. Jag är väldigt glad att ni är här och ställer frågor, sa hon.

– Jag är fokuserad på tennisen nu. OS har alltid varit en dröm sedan jag var liten, så det känns som att uppehållet jag tog var väldigt nödvändigt. Jag behövde en omstart och nu mår jag bra igen.

”Väldigt stolt”

Osaka är hela Tokyo-OS kanske mest uppassade stjärna – inte minst efter att ha fått den stora äran att tända elden under fredagens invigning.

Hon må vara en introvert person som egentligen inte gillar uppmärksamhet, men får man ett sådant hedersuppdrag är det svårt att klaga.

– Jag är väldigt, väldigt stolt, säger hon.

Osaka ställs mot Viktorija Golubic (Schweiz) i 16-delsfinal.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.