OS 2021 i Tokyo

Daniel Ståhls stöd till Roos och Pettersson: ”Blir lite storebrorsa”

Av: 

Hilda Djupenström

SPORTBLADET

Nu har friidrottarna inlett sina OS-förberedelser i Fukuoka, Japan.

Tre som tränar ihop – lagom tätt – är kastarna: guldhoppet Daniel Ståhl och debutanterna Fanny Roos och Simon Pettersson.

– Jag blir lite storebrorsa, säger Ståhl på en presskonferens.

Friidrottarna som precis ankommit till förlägret i Fukuoka har tre våningar att röra sig på – och går på en liten promenad till stranden varje dag. Avstånd, munskydd, GPS-appar och handhygien gäller.

– Men man kommer in i det snabbt. Vi har kunnat träna tillsammans och det känns superkul, jag ser verkligen fram emot att få tävla, säger kulstötaren Fanny Roos.

Just kastarna har ändå flera beröringspunkter – däribland tränaren Vesteinn Hafsteinsson.

– Han får gå emellan ringarna när vi tränar, säger diskuskastaren Simon Pettersson.

”Oerhört viktig för mig”

Trion berättar att de också drar nytta av varandra i både stöd och sparring. Även den mer rutinerade diskuskastaren Ståhl drar fördel av gruppdynamiken.

– Det har varit oerhört viktigt för mig att ha Simon på plats. Vi brukar kasta ihop och lyfta ihop, så det känns riktigt bra, säger Daniel Ståhl och fortsätter:

– Man blir lite storebrorsa till Fanny och Simon. Jag är oerhört stolt över vad de genomflört, vi peppar varandra och har kul.

Att Roos och Pettersson kan luta sig tillbaka mot Ståhls erfarenhet är en styrka, säger Pettersson.

– Han har varit med länge i spelet, så det är skönt att ha någon som varit mer erfaren, som vet hur allt går till. OS är speciellt och skiljer sig mycket från EM och VM, så för min del är det skönt att veta ungefär vad som kommer hända, säger Pettersson.

”Blir hellre slagen av Simon”

Sedan tidigare har tränaren Hafsteinsson sagt att både Pettersson och Ståhl är medaljhopp – i samma gren. Men den konkurrensen märks inte av inför spelen.

– Jag ser mig hellre slagen av Simon än av någon från ett annat land, konstaterar Ståhl.

Ståhl blev 14:e i diskus på OS i Rio 2016 men har skördat enorma framgångar sedan dess – och är bland annat regerande världsmästare i diskus sedan 2019. Simon Pettersson är rankas tredje bäst i världen just nu och har bland annat slagit Ståhl på tävling i Växjö i maj i år. Fanny Roos, rankad åttonde i världen, tog bland annat EM-silver 2021 men har fram till nu radat upp rekord på rekord.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Pettersons väg från Sixarby till Tokyo: ”Hopp och förtvivlan”

ÄMNEN I ARTIKELN

OS 2021 i Tokyo

Sommar-OS 2021

Friidrott

Daniel Ståhl

Simon Pettersson

Fanny Roos

Diskus