Sportbladet

”Tjuren från Bronx” död

Av: 

Jarkko Päiväniemi

SPORTBLADET

Jake LaMotta, även känd som ”Tjuren från Bronx”, är död.

Boxningslegenden – vars liv blev till film 1980 med Robert De Niro i huvudrollen – blev 95 år gammal.

– Vila i frid, champ, säger De Niro.

Giacobbe ”Jake” LaMotta föddes den 10 juli 1922 i stadsdelen Bronx i New York och var världsmästare i mellanvikt 1949–1951.

Totalt boxades LaMotta 106 matcher med statistiken 83 segrar (30 på knockout), 4 oavgjorda och 19 förluster. Han mötte Sugar Ray Robinson i sex legendariska fajter och gav den senare karriärens första förlust.

LaMotta, med italienskt ursprung, hamnade även i trubbel efter att ha erkänt för FBI att han medvetet lagt sig i en match och varit i kontakt med maffian för att få en titelmatch.

Efter boxningskarriären arbetade Jake LaMotta bland annat med stand up-komedi och film. Totalt var han med i över 15 filmer, bland annat The Hustler (1961) med Paul Newman i huvudrollen.

De Niro vann Oscar

LaMottas liv filmatiserades 1980 i filmen Tjuren från Bronx (originaltitel: Raging Bull) baserad på hans memoarer som skrevs tio år tidigare.

Martin Scorsese regisserade och Robert De Niro vann en Oscar för bästa manliga huvudroll när han gestaltade LaMotta. Totalt fick filmen åtta Oscar-nomineringar.

Jake LaMotta avled under tisdagen på ett vårdhem i Miami i sviterna av en lunginflammation. Han sörjs närmast av hustrun Denise Baker och fyra döttrar från tidigare äktenskap.

– Jag vill bara att folk ska veta att han var en fantastisk, söt, känslig, stark och intressant man med ett stort sinne för humor och med ögon som dansade, säger Denise Baker till TMZ.

Sönerna dog 1998

Robert De Niro, 74, gick ut med ett uttalande till ABC News strax därefter.

– Vila i frid, champ, säger skådespelaren.

Jake LaMottas två söner dog båda 1998 – Jake LaMotta Jr, 51, i levercancer och Joe LaMotta, 49, i en flygkrasch.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 6 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert: