Drömfinalen blir av – Sverige möter Ryssland

Johan Löfstedt firar ett av sina mål.
Johan Löfstedt firar ett av sina mål.

26 gånger har Sverige och Ryssland mött varandra i VM-final i bandy.

Den 27:e blir inte som de andra.

– Ryssarna har börjat gambla. Man vet inte vad de ska hitta på, säger Johan Löfstedt.

Sverige manövrerade enkelt ut Norge i VM:s semifinal. Efter 8–0 i halvtid slog de av på tempot men prickade ändå in nio mål till i 17–2-segern.

Efter att ha duschat följde ett par timmars stillsam väntan på finalmotstånd. Den andra semifinalen var betydligt svettigare. Vid underläge 5–2 tog Finland time out och piskade in två snabba bollar.

Men Ryssland vann ändå. Direkt efter slutsignal pratar Sportbladet med Sveriges hittills bästa spelare i VM, Vetlandas Johan Löfstedt som gjorde fyra mål mot Norge.

Luriga rysk taktik

– Jag kollade på bandyn även om stort fan av Melodifestivalen, säger han.

Vad säger om det ryska spelet?

– Deras bästa spelare på pappret är också bäst på plan. Maksim Ishkeldin och Jurij Sjardarkov driver deras spel. Men de spelar inte riktigt likadant som de gjort tidigare år. De är lite klurigare.

När Sverige slog Ryssland med 10–6 i gruppspelet utmärkte sig de regerande världsmästarna med hög defensiv, tekniska läckerheter och små flippar till varandra. I semifinalen var upplägget det motsatta: tätt och rakt.

– Ja, därför måste vi prata om många olika scenarier. Ha flera bilder i huvudet. Ryssarna gamblar, man vet inte vad man får av dem, sägr Löfstedt.

Årets häftigaste match

Fjolårets VM var en missräkning för Sverige. Laget var så inställt på VM-finalen att de slarvade bort semin mot Finland och aldrig fick mäta sig mot Ryssland, som sedermera vann guldet.

Söndagens drabbning blir 27:e gången som Sverige och Ryssland möts i en bandy-VM-final. Ryssarna har vunnit 16 av dem och kommer till finalen med fyra raka världsmästartitlar i ryggen.

Johan Löfstedt har tidigare spelat för Sandviken och har visualiserat mötet i Göransson Arena hela året.

– I bandysporten kan du inte få en tuffare utmaning och en häftigare match. Personligen haft jag matchen som mål hela säsongen. Jag hoppas på en klockren insats, säger han.

Finalen Sverige-Ryssland spelas på söndagen klockan 16.00 och sänds i Kanal 5!

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.