Marit Björgens maktdemonstration på NM

Foto: TT
SPORTBLADET

Marit Björgen bygger upp ett allt större favoritskap inför VM.

På norska mästerskapen krossade hon motståndet på 10 kilometer klassiskt och var en minut före världscuptrean Ingvild Flugstad Östberg.

– Det var bara att öka och öka, säger Björgen till NRK enligt Dagbladet.

När Charlotte Kalla igår var fullständigt överlägsen på SM över 10 kilometer hade hon svårt att värdera loppet utifrån segermarginalen på 1,08.

– Det är jättesvårt att sia om, det är bara två dagar sedan jag var minuten bakom Marit Björgen i Falun, sa hon då.

Och nog är det klokt att använda Björgen som referensram för medaljjakten på VM framöver.

Guld nummer 18

Hon är nämligen i superform.

Efter seger i Falun på söndagen följde hon i dag upp med att pulverisera startfältet på norska mästerskapen över 10 kilometer i klassisk stil. Redan från start slog hon knock på konkurrenterna och i mål hade hon minuten till tvåan Ingvild Flugstad Östberg, trea i den totala världscupen, och 1,09 till trean Kathrin Harsem.

– Det är ett lopp i världsklass, säger NRK:s expert Torgeir Bjørn, enligt VG.

Marit själv var nästan lite orolig över formbeskedet.

– Det är kul att åka när kroppen fungerar och skidorna är perfekta. Det var bara att öka och öka. Under tiden tänkte jag ”är jag i bra form för tidigt”. Det är många veckor kvar till VM och jag blev lite bekymrad, säger hon.

Guldet är Marit Björgens 18:e på NM.

Kross även i herrloppet

Även på herrsidan blev det en kross. Men det var inte VM-favoriten Martin Johnsrud Sundby som stod för den, han var i stället distanserad med över minuten av Didrik Tönseth som vann 42 sekunder före unge Kläbo som knep andraplatsen före just Sundby.

– Jag höll igen lite i början men så tänkte jag att det bara var att trycka gasen i botten. Det är så jäkla skönt att få ett sådant lopp före VM, säger Tönseth.

ARTIKELN HANDLAR OM