”Åker fortfarande dit med en dröm om att ta medalj”

Foto: Maria Pietilä Holmner.
TT

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

WATLES. Maria Pietilä Holmner går en kamp mot VM-klockan efter sin skada.

Nu avslöjar hon att mästerskapet kan bli ­hennes sista.

– Jag tänker inte vara en sådan som alla tänker ”åh, Gud, när ska hon lägga av?”, säger ”PH”.

Tränarna har jobbat hårt för att preparera banan på det italienska berget Watles. Det är här, ovanför Burgusio och Malles, som de svenska teknikdamerna förbereder sig inför VM.

Förhållandena går inte att klaga på, strålande sol och bara någon minusgrad. Maria Pietilä Holmner har varit på plats sedan i fredags, men trycker för första gången på när hon gör sina första slalomåk efter knäskadan hon åkte på i slutet av december.

Tio år sen VM-silvret

Svaren hon får är positiva.­

– Jag var lite nervös för den här dagen för slalom är lite mer utmanande för knät, men jag kände ingenting. Det var hårt och ganska tufft i backen och jag tycker att jag hanterade det väldigt bra. Jag kunde trycka på och vara kvick och fick väldigt bra respons.

På söndag är det tio år ­sedan Pietilä Holmner som 20-åring tog ett skrällsilver i storslalom i Åre. När VM återigen går av stapeln på hemmaplan om två år är det långt ifrån säkert att då 32-åriga ”PH” är med.

Åre lockar

– OS nästa år är självklart, ­sedan får jag se. Det känns ju lockande men samtidigt är det två år till. Under skidsäsongen när man tävlar gör man ju det man har tränat för. Den här höstperioden, typ augusti, sommaren kan vara fantastisk hemma och då ska man upp på en glaciär och bära och slita. Då kan man ­känna ”varför gör jag det här?”. Sedan får man den här utdelningen och de positiva ­bitarna som väger upp det, säger hon och fortsätter:

– Men jag tänker ­inte åka runt bara för att det är hemma-VM och vara en sådan som alla tänker ”åh, Gud, när ska hon lägga av? Hon är så gammal?”, så vill jag aldrig bli.

”Dröm om medalj”

Pietilä Holmner tror inte att hon kommer vara redo att köra ­tisdagens lagtävling.
I stället satsar hon allt för att vara hundra procent till torsdagens storslalom.

30-åringen har ett silver och ett brons sedan tidigare. Hade förutsättningarna varit annorlunda hade hon gått för en tredje VM-­medalj.

– Jag åker fortfarande dit med en dröm om att ta medalj, men jag tror inte­ att man ska förvänta sig så mycket. Jag får vara en sådan som i så fall får skrälla lite för den här uppladdningen har inte varit optimal. Om jag får starta har jag uppnått det största ­målet.

ARTIKELN HANDLAR OM