Lyfte hbtq-frågor – tystades av övriga länder

Svenska fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg försökte diskutera hbtq-frågor och kvinnors rättigheter vid internationella förbundets kongress.

I stället tystades han genom att övriga deltagare bland annat slog i borden och klappade händerna.

– Jag kommer aldrig att åka till en kongress med de här människorna och vika ner mig, säger han.

Dagens Nyheter var först med att rapportera om det som hände under förbundets konferens i schweiziska Lausanne i november.

– Det mest hårresande är att ingen ställer sig upp och säger ”någon jävla ordning får det vara”. Inte för att hjälpa mig, utan för vår sports skull, säger Otto Drakenberg till Dagens Nyheter.

Bakgrunden till Drakenbergs anförande var att det skulle beslutas att Saudiarabien skulle tilldelas bland annat junior-VM. Svensken ville därför diskutera vilka eventuella restriktioner som kommer att gälla för kvinnliga och hbtq-idrottare vid mästerskapet. Bland de som försökte tysta honom var förbundets vice ordförande från Egypten.

– Vi är här för att tala om sport och det har inget att göra med det som ni nu talar om, säger egyptiern och får applåder, rapporterar DN.

Otto Drakenberg.
Otto Drakenberg.

”Ska inte få vinna”

Drakenberg berättar att han aldrig har varit med om liknande.

– Min första tanke var att de inte ska få vinna, säger han till Sportbladet.

Han fortsätter:

– Nästa fråga jag ställde mig var så klart att varför är det ingen annan som ställer sig upp och åtminstone vill säkerställa att jag ska få tala till punkt, vilket är en rättighet som alla deltagare på kongressen har.

Saudiarabien tilldelades till slut VM, totalt 29 länder röstade emot och fyra länder avstod att rösta av de 189 länder som var representerade på kongressen.

Vad tror du om framtida diskussioner om hbtq-frågor och kvinnors rättigheter inom fäktning?

– Realistiskt tror jag att det kommer att vara en lång väg att gå. Men det finns bara den vägen att gå. Så länge jag är engagerad och så länge Svenska fäktningsförbundet är engagerat så kommer vi stå upp för det här stenhårt. Men det vore naivt att tro att det är fixat till julafton, säger Drakenberg.

Är tydlig

Drakenberg är själv tydlig med att han inte kommer vara tyst i de här frågorna.

– Jag kommer aldrig åka till en kongress med de här människorna och vika ner mig. Jag kommer stå upp säga vad jag tycker om vad vi har kommit överens om i vårt förbund och sedan kommer jag stolt gå därifrån.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN