Björk: Han ger Chiefs Super Bowl-drömmar

Foto: Jason Hanna / GETTY IMAGES
SPORTBLADET

Ett fynd från NFL-draftens reabackar har fått Kansas att drömma om första Super Bowl-titeln på nästan 50 år.

22-årige running backen Kareem Hunt platsar inte bland de 1000 spelare som tjänar bäst i ligan, men i övrig statistik springer han ifrån alla andra.

59-årige Andy Reid har som de flesta coacher i sin generation levt i skuggan av New England Patriots Bill Belichick.

Han började sin NFL-karriär i Green Bay 1992 som offensiv assistent. Han premierades till head coach av Philadelphia Eagles 1999. Sedan Reid tog över Chiefs 2013 har de vunnit mer än de förlorat varje år. I fjol föll man knappt i division playoffs mot Pittsburgh Steelers efter att ha vunnit tolv matcher i grundserien.

Och nu har Reid en gyllene chans att ta sin första Super Bowl-titel, och Kansas City första sedan 1969. Chiefs är det enda obesegrade laget kvar i NFL när vi går in i femte veckan.

Ostoppbar och oförtröttlig

Under Chiefs fyra obesegrade matcher har Reid kollrat bort allt motstånd med en innovativ spelbok. Han lyckas ständigt, med hjälp av säkre quarterbacken Alex Smith, sätta bollen i händerna på sina bästa spelare. Och den absolut bäste så här långt har varit den ostoppbara och oförtröttlige running backen Kareem Hunt.

22-åringen smög under radarn och draftades inte förrän i tredje rundan tidigare i år, som blott 86:e spelare sammanlagt.

Men hans explosiva 97 kilo och 178 centimeter har tagit hela NFL med storm.

Han har, håll i er, sprungit för 140 yards mer än någon annan hittills, vilket betyder 7,4 yards/rush. Hunt är en running back som hellre springer runt än över sina motståndare, och han verkar bara bli snabbare och starkare ju längre matcherna går.

Och om det funnits en statistik över yards/dollar hade han toppat den skyhögt.

Med sina 465 000 dollar/år, exklusive signing bonus, ligger han bara på 1359:e plats i lönelistan.

Snacka om fynd.

SKa försvara förlustnollan

På söndag ska han och Chiefs försöka försvara förlustnollan, på bortaplan i Houston. Och man tvingas göra det utan ett par skador i den offensiva linjen. Och mot 130 kilo försvarsgigant i form av JJ Watt.

Watt och hans Texans borde rimligtvis ha musklerna att stoppa det framrusande Chiefs. Men hittills är det faktiskt Houstons anfall som imponerat mest.

Försvaret är endast rankat 17:e av alla lag, medan anfallet är uppe på fjärde plats.

Även det främst tack vare en rookie. 

Coachen Bill O´Brien tog redan i första matchen det överraskande beslutet att bänka quarterbacken Tom Savage till förmån för rookien Deshaun Watson.

Och gamblingen betalade sig omgående.

I andra veckans segermatch stod 22-årige Watson för 342 yards på egen hand.

Tredje veckan kom han ytterst nära att besegra självaste Tom Brady och hans Patriots. Och förra veckan mosade Texans ett försvarslöst Tennessee Titans (57–14), sedan Watson passat för 283 yards och fyra touchdown.

Reid, Hunt och övriga Chiefs är förvarnat!

ARTIKELN HANDLAR OM

NFL