SHL 2017/2018

”Hört rykten om att spelare ska vara speltorskar”

SPORTBLADET

Fyra till fem spelare i varje elitlag är spelberoende.

Hockeyn väljer att ta ett krafttag mot problemet och Karl Fabricius, 35, är en av SHL-spelarna som vill få stopp på missbruket.

– Man har hört många rykten om spelare som ska vara speltorskar, säger Luleåforwarden.

Karl Fabricius

Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅN

Karolinska institutet släpper i dagarna en undersökning med häpnadsväckande resultat.

Sportbladet kan redan nu visa delar av undersökningen och den visar att så många som 4-5 spelare i varje lag i hockey, fotboll, innebandy och basket i genomsnitt har problem med spel och betting.

– Vi vet att det är ett problem, men jag tror inte vi har förstått hur utbrett det varit, säger Luleås assisterande kapten, Karl Fabricius, som har 16 säsonger bakom sig i SHL och tidigare varit bofast i landslaget.

Lagkamrat var missbrukare

– Självklart pratas det om att spela trav eller stryktipset ihop inom laget. Men kanske mindre nu än tidigare. Det märks att det finns spelare som spelar mycket, men det pratas sällan om summor, fortsätter han.

Har du någon gång misstänkt en lagkamrat för att vara spelmissbrukare?

– Jag har mött killar som jag märkt spelat mycket. Men i många fall har jag egentligen inte reflekterat över att det kan vara ett missbruk.

– Sedan har man hört rykten om spelare i andra klubbar, att den och den ska vara speltorskar. Jag vet att det är mycket skitsnack, men ingen rök utan eld.

En annan SHL-spelare, som vill vara anonym, berättar för Sportbladet om ett enskilt fall där en lagkamrat har varit spelmissbrukare.

– Jag känner till ett fall i en av mina klubbar där en lagkamrat var spelmissbrukare. Men annars hör man bara om vinster, inte hur många som egentligen förlorar i spel.

”Har pratat med personen”

Även Malmös Erik Forssell har misstänkt en lagkamrat för spelmissbruk under sin elitkarriär.

– Ja, det har jag, säger han.

Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYRÅN

Hur har du agerat?

– Jag har försökt att prata med den, men jag har inte misstänkt att spelandet har gått så mycket över styr att det varit känsligt att ta upp det.

Kommer resultatet på undersökningen väntat för dig?

– Jag måste säga att det är förvånande, att fyra-fem spelare är beroende låter mycket. Jag upplever att många i grund och botten är sportintresserade, så det är klart att det förekommer spelsnack i omklädningsrummen. Men det är nog olika i olika lag.

”Det är alarmerande”

HV-tränaren Johan Lindbom säger så här om klubbarnas ansvar i problemet:

– Siffran på undersökningen är alarmerande. Om jag märker att en spelare har problem utanför isen så pratar jag med den.

Tror du att spelaren är ärlig och berättar om sitt missbruk då?

– Svårt att säga. En del har lättare att dölja missbruk än andra. Men spelarna kommer inte komma till oss, det är vi som får komma till spelarna.

Pratas det mycket spel i HV:s omklädningsrum?

– Ja, det snackas en hel del trav. Vi har några starka figurer som älskar trav, men spelarna själva måste sätta gränsen i samtalet.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

SE OCKSÅ

35 minuter exklusiv tv – BARA om Växjö Lakers!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

SHL 2017/2018

LÄS VIDARE

Skakande siffror – flera spelare i varje elitlag har spelproblem

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL 2017/2018

Karolinska institutet

Missbruk