Fördel Shiffrin i guldstriden

Foto: IMAGO
Mikaela Shiffrin.
SPORTBLADET

ST. MORITZ. Det är fördel Mikaela Shiffrin i guldstriden. 

Storstjärnans tränare sätter det andra slalomåket i VM. 

– Man kan känna igen avstånd och kanske kombinationer, säger Maria Pietilä Holmner. 

Mikaela Shiffrin är storfavorit till att vinna sitt tredje raka VM-guld. Men Frida Hansdotter har siktet inställd på att stoppa den 21-åriga amerikanskan. 

– Det är klart att jag tänker på ett guld. Jag älskar mästerskap och allt som har med ett mästerskap att göra. Jag kommer att stå på start och njuta av att det äntligen är dags för den disciplinen där man verkligen kan vara med och fajtas om medalj, säger svenskan. 

Men det är fördel Shiffrin i jakten på guldet. Amerikanskans tränare Mike Day är bansättare i damernas andra slalomåk.

”Kan sabotera”

Maria Pietilä Holmner tror inte att det kommer att avgöra tävlingen. 

– Ibland tror jag att man tror att det spelar större roll än det gör. Vi är så vana att åka massa olika banor och det är inte så mycket speciellt man kan göra eftersom reglerna begränsar. Man kan känna igen avstånd och kanske kombinationer, men jag skulle inte säga att det är avgörande, säger hon. 

Mattias Hargin menar dock att bansättningen kan spela stor roll. Han fick tävlingen förstörd av Ante Kostelics omdebatterade bansättning under OS i Sotji och är rädd för att samma sak kan hända igen.

– Det kan sabotera fler mästerskap. Det kan sabotera på söndag, garantera, så är det ju. Men det var väldigt speciellt. Jag har aldrig åkt en bana efter det och inte innan heller så det var ett speciellt andraåk som gjorde att man blev frustrerad, säger han. 

Damernas första slalomåk börjar 09.45 på lördag och sänds i TV4 och Eurosport. Klockan 13.00 inleds andra åket.

ARTIKELN HANDLAR OM