Pressat Södertälje slog Uppsala

Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Uppsala pressade Södertälje Kings.

Men regerande mästarna tog en viktig seger i kampen om topplaceringarna.

– Vi är ett berg- och dalbanelag i år, säger Thomas Massamba.

Södertäljes har fyra raka SM-guld, men den här säsongen har mästarna inte dominerat basketligan lika mycket som vanligt. Efter förlusten mot Norrköping senast kommer de regerande mästarna förmodligen inte vinna serien.

Mot Uppsala var Kings återigen pressat.

Hemmalaget inledde klart bäst och hade 31-14 i den andra perioden. Men efter två raka treor av Rickard Eriksson började gästerna upphämtningen.

Uppsala gjorde 18-2 på Kings och kunde gå till pausvila med 32-33.

”Som två lag”

Andreas Person ledde gästerna som gjorde ett ryck till 57-50 i början av fjärde. Men Davis Lejasmeiers och Toni Bizaca, som annars hade en svag kväll från trepoänglinjen, såg till att Södertälje knep segern med 65-60.

– Den senaste tiden har vi varit som två lag. Vi kommer in starkt i början och visar att vi vill vinna matchen och spelar bra basket. Sedan blir vi stillastående, säger Thomas Massamba som hyllade Uppsala stort efter matchen.

– Jag tror inte att folk respekterar Uppsala tillräckligt bara för att de inte har några importer. De är ett av de bästa lagen basketmässigt, de känner varandra och offrar väldigt mycket för varandra. Det är ett tufft lag som spelar bra försvar och när de får momentum är de svåra att slå. I dag spelade ju inte ens Alex Lindqvist.

Varför vinner ni till slut?

– Vi vinner på rutin. Vi gör ett fruktansvärt bra jobb i fjärde kvarten. Jag kliver upp och sätter press på deras guard och de kommer lite i orytm. Men vi vinner på rutin och får i bollen i rätt lägen.

”Extra skönt att det var Jonte”

Trots att säsongen gått upp och ner är Massamba inte orolig inför slutspelet efter att Kings nu minst säkrat tredjeplatsen i grundserien.

– Vi är svårslagna i en serie i bäst av fem och sju på grund av att vi kontinuerligt kommer scouts lagen. Alla lag scouter, men vi kommer att vara svårslagna. Vi är ett berg- och dalbanelag i år. Vi har väldigt hög högsta nivå och väldigt låg lägsta nivå. Men jag tror på oss. Vi jobbar hårt och har materialet.

Förutom segern var Södertäljes lagkapten mest nöjd med sin monsterblock på Jonathan Person.

– Jag tror inte att folk i Sverige sett mig på länge, det är därför de blir överraskade. Jag har blockat förut, men den här lite extra för att för att det var Jonte. Jag vet att Jonte och Andreas har en extra bra floater och jag försökte bara tajma. Vi är landslagskamrater så det är extra skönt att få blocka en vän så att man har något att prata om under landslagssamlingarna...

ARTIKELN HANDLAR OM