Olsson: Får gå in och tacka vallateamet

Svensk klassisk mardröm i stafetten

avErik Karlsson, Patrik Brenning, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

LAHTIS/STOCKHOLM. Daniel Rickardsson tappade över en halv minut och Johan Olsson ytterligare en på de två första sträckorna i VM-stafetten.

Efter loppet klagade båda de klassiska åkarna på uselt material.

– Det är ett misslyckande. Fiasko skulle jag säga för min egen del, säger Olsson till Sportbladet.

Foto: LASSE ALLARD
Johan Olsson.

Andrey Larkov och Didrik Tönseth visade tidigt att de var de starkaste åkarna på den första sträckan av VM-stafetten. Nästan halvvägs in på sträckan fick duon en lucka nedåt men i banans allra tuffaste stigning krigade sig svenske Daniel Rickardsson i kapp.

”Frågade vad som hänt

– Jag joggade i stadion och såg att Daniel var med. Sedan när jag kom in var ju även lagen som låg efter Daniel innan plötsligt förbi honom. Jag frågade Rikard Grip (förbundskapten) om det hade hänt något och han sa ”nej, han har tappat 50 meter utför”, säger Johan Olsson.

Väl framme vid växlingen var Rickardsson bara åtta, 37,3 sekunder efter Ryssland och för Johan Olsson fortsatte sedan mardrömmen när han tappade ytterligare en minut (!) på ledarduon under sin sträcka.

– Det är ett misslyckande. Fiasko skulle jag säga för min egen del. Jag brukar vara en kugge för stafettlaget som kan bita ihop sekunder och köra i kapp, säger Olsson.

Ska tacka vallateamet

36-åringen beskriver upplevelsen som ”hemsk” när han med stora problem med materialet försökte jaga i kapp lagen bakom Norge och Ryssland.

– Jag förstår inte. Det märkligaste av allt var att jag tyckte att jag var i kapp på första varvet. ”Nu har jag dem inom räckhåll och kommer kunna rycka ikapp ner mot stadion”. Men när vi väl kommer ner är de tre gånger så långt före igen, säger Johan Olsson och fortsätter:

– Jag var förvånad. Jag har varit med om mycket saker. Gånger när jag haft helt makalösa skidor och man stått i tacksamhetsskuld mot vallateamet som i stort sett vallat hem ett VM-guld åt mig. Det är såpass viktigt det är att materialet verkligen är på topp. Jag har aldrig vunnit en medalj på dåliga skidor, så är det. Jag har haft bättre än de andra.

Trots misslyckandet säger Johan Olsson att det bästa kanske ändå är att gå in och tacka vallateamet.

– De mår nog sämre än jag mår när de står och tittar på vid sidan av även om jag mår jävligt dåligt där ute när jag känner att det går liksom inte. Jag sliter för varje meter som går men bara tappar. De mår lika dåligt som jag och en sådan gång måste man kanske gå in och säga ”tack för alla gånger ni vallat hem medaljer åt mig” för en sådan här gång behöver vi inte kasta skit på varandra. Alla förstår att det inte var bra.

Stafetten pågår – följ den här!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Skid-VM