Seriesegrarna kross i första kvartsfinalen

avMalin Wahlberg

Foto: JOHAN Löf / Bildbyrån
Tom Lidén med bollen (arkivbild).

Umeå BSKT mot BC Luleå eller David mot Goliat.

Den första kvartsfinalen i norrlandsderbyt slutade som väntat med storseger för seriesegrarna.

– Spelar vi som vi gjorde i dag ska det bara bli två matcher till, säger Tom Lidén.

BC Luleå vann serien och är obesegrat på hemmaplan så här långt den här säsongen.

Umeå BSKT är i sitt första slutspel någonsin i basketligan och har bara vunnit fem matcher.

Norrlandsderbyt ska bara kunna sluta på ett sätt och den första kvartsfinalen gick som väntat. Trots att Rudy Mbemba var tillbaka från skada kunde Luleå koppla greppet direkt.

”Skjuter helt galna skott”

Redan efter tio minuter var ställningen 27-12 och i halvtid ledde hemmalaget med 56-27. Umeå fick en något bättre start på den tredje perioden, men Luleå hade full kontroll på läget och vann överlägset med 103-65.

– I början kändes det som att det skulle kunna bli rätt tufft med Rudy tillbaka som verkade vara på spelhumör. De har en del stora spelare och farliga guards. Men de hade svårt att stoppa oss när vi spelar som vi gör. Det var en perfekt start, säger Tom Lidén.

Hur ser du på kommande två matcher, eller blir det fler?

– Det ska man inte spekulera i. Vi behöver vinna två till. Spelar vi som vi gjorde i dag så ska det bara bli två till. Men de är oberäkneliga. Vem som helst kan ha en sådan match där de sätter allt för de skjuter helt galna skott ibland. Men det är klart att vi siktar på att vinna så stort som möjligt.

Förre Umeåspelaren Yannick Anzuluni var bäst i hemmalaget och stod för 21 poäng. I Umeå var Mbemba poängbäst med sina 19 poäng.

ARTIKELN HANDLAR OM