Vann femmilen efter jättedrama

SPORTBLADET

LAHTIS/STOCKHOLM. Marcus Hellner var med i tätklungan länge.

Men det blev ingen svensk medalj.

– Den här gången funkade det inte, säger Hellner.

Kanadensaren Alex Harvey tog hem guldet efter ett jättedrama – och kräktes sedan kort efter målgång.

Foto: Lasse Allard / SVT

Ultimata väderförhållanden och perfekta spår. Då blev femmilen i VM 2017 en av de snabbaste någonsin – och ingen åkare kunde därför skaffa sig en lucka.

Väl in på sista kilometern fanns flera åkare med i medaljstriden.

Däribland Marcus Hellner.

”Behärskade inte”

Men det blev ingen svensk individuell medalj på herrsidan i detta VM.

Hellner kom i mål som tolva.

– Det gick fort i dag. Både tidsmässigt och åkmässigt. Det sprack inte upp särskilt mycket i fältet och jag hade svårt att svara när det väl krävdes en tempoväxling på slutet. Det behärskade jag inte riktigt.

Är du nöjd ändå?

– Jag vet inte... På ett sätt är jag väl det. Jag visste att det skulle krävas ett perfekt lopp, och när det blir en så stor klunga som det blir nu så passar det inte mig. Jag är väl hyfsat nöjd, men man ska inte analysera för mycket så här tätt inpå. Det är ju medaljer man vill ha, säger Hellner.

Jättedrama

I stället blev upploppet en rafflande duell mellan Alex Harvey, Sergej Ustjugov, Matti Heikkinen, Andrew Musgrave och Martin Johnsrud Sundby.

Kanadensaren Alex Harvey tog, något överraskande, hem guldet och kort efter målgång var han så tröttkörd att han spydde.

– Femmilen är ett riktigt tufft lopp. Men jag hade riktigt bra skidor och visste att jag skulle ha bra chanser om jag var tvåa inför sista kurvan. Det här är mitt bästa lopp i karriären. Helt fantastiskt, säger Harvey efteråt och fortsätter:

– Jag tog kanske lite för mycket gel och lite cola i slutet. Det var så mycket socker i magen att jag mådde lite illa.

Ustjugov tog silver och Heikkinen brons.

Och förbannelsen fortsätter för Johnsrud Sundby som missade medalj och slutade femma. Den norska stjärnan får därmed vänta på sitt första individuella VM-guld i karriären.

ARTIKELN HANDLAR OM