Bättre nu än när de använde EPO
Publicerad 2017-03-05
Tre av deras fyra största stjärnor portades.
Ändå gjorde Rysslands herrar sitt bästa VM någonsin – bättre än när deras landslag använde EPO.
– Det går att slå norrmännen utan att fuska, säger succétränaren Markus Cramer till Dagbladet.
Silver i sprint, silver i stafett, silver i femmil, guld i skiathlon och guld i lagsprint.
De ryska herrarna gjorde sitt resultatmässigt bästa skid-VM någonsin.
Detta trots att tunga namn – Alexander Legkov, Jevgenij Belov och Maxim Vylegzjanin – tvingades stanna hemma, misstänkta för dopning.
Nytt träningsupplägg
Nu pekas deras tyske tränare Markus Cramer ut som en stor förklaring till succén.
– Vi har ändrat lite på träningsupplägget. Vi har bland annat lärt oss lite av Norges sätt att träna på. Jag känner Fredrik Aukland väl och har lärt mig mycket av honom, säger Cramer till Dagbladet.
Den norska tidningen har varit i kontakt med flera ryska åkare och ledare för att söka svar på gåtan: Hur kommer det sig att Ryssland är bättre nu än när det fanns ett utbrett, systematiskt fusk i deras landslag?
Natalja Matvejeva – som själv åkte fast för EPO-dopning och som stängdes av mellan 2009 och 2011 – säger att det helt enkelt beror på att de tränar hårdare.
– Jag är helt ren. Men jag är bättre nu än jag någonsin varit tack vare hårt arbete över lång tid. Jag är stolt över jobbet jag lagt ner, säger hon.
Nikita Krjukov säger att det fanns en utbredd dopningskultur i det ryska landslaget fram till säsongen 2009/10.
– Då började vi som var nyare i landslaget att distansera oss från det där. Vi ville visa att vi kan vinna även om vi är rena. Sen har Markus Cramer kommit in och betytt mycket för många ryska åkare, säger han till Dagbladet.
”Offrar livet”
Enligt Cramer så tränar VM-kungen Sergej Ustjugov nästan lika hårt som erkände träningsnarkomanen Martin Johnsrud Sundby.
– Vi kan ta Sergej som exempel på hur hårt de (ryska åkarna) jobbar. Sedan den 6 november har han inte varit hemma någonting alls. Han gör verkligen allt han kan för att bli en så bra åkare som möjligt. Han offrar livet hemma i Ryssland för att lyckas, för det är bättre att träna i Norden och i mellan-Europa än hemma (i Ryssland). Där är det för kallt, säger tränaren Markus Cramer.