Livstids avstängning för dopningsdoktor

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Efter rapporterna om statsunderstödd dopning inom landets friidrott är Ryssland avstängt från internationella tävlingar. Arkivbild.
SPORTBLADET

"Dopningsdoktorn" Sergej Portugalov stängs av på livstid.

Samtidigt kräver Wada fortsatta reformer för att låta Rysslands återvända till de internationella friidrottsarenorna.

Foto: Aleksander Chernykh / TT / NTB Scanpix
Portugalov.

Idrottens skiljedomstol Cas stänger av den ryske läkaren Sergej Portugalov på livstid.

Portugalov uppges vara hjärnan bakom den utbredda dopningen inom rysk friidrott. Antidopningsbyrån Wada rekommenderade i en rapport 2015 att Portugalov skulle skiljas från sitt uppdrag sedan det uppdagats att han försett idrottare med förbjudna prestationshöjande preparat.

Enligt Wadas ordförande Craig Reedle har Ryssland – som är avstängt från internationellt tävlande till följd av dopningsskandalen – och dess antidopningsbyrå Rusada mycket arbete kvar att göra innan landets friidrottare kan återvända till de stora arenorna under rysk flagg, även om steg i rätt riktning har tagits.

– De (Rusada) måste bevisa att (antidopnings)arbetet utförs självständigt och oberoende av extern inblandning, sade Reedle i anslutning till ett internationellt möte.

En särskild arbetsgrupp som övervakar Rysslands antidopningsprogram avstod i förra månaden från att ge någon tidpunkt för ett eventuellt hävande av avstängningen.

ARTIKELN HANDLAR OM