Efter struliga säsongen – i dag ska Kalla fixa guldformen

avErik Karlsson

1 av 2 | Foto: LASSEALLARDAFTONBLADET

SEISER ALM. Efter en säsong som mer liknar ett EKG än en kontrollerad plan mot VM-formen står Charlotte Kalla redo att ta sista klivet mot guldform.

En nyckel: Dagens tuffa träningspass där VM-hoppet ska pressa sig med mängder av mjölksyra i kroppen.

– Det är jobbigt att vara mitt uppe i det, men man är ganska nöjd mig sig själv efteråt, säger hon.

Det var tänkt att vara en säsong där Charlotte Kalla skulle styra sin egen satsning till 100 procent. Hon klev utanför landslaget för att kunna bygga upp en perfekt säsong fram emot årets stora mål i Lahtis.

Verkligheten blev en helt annan.

När vi ber Charlotte Kalla göra ett diagram över den fysiska och mentala formen över säsongen är kasten tvära, upp, ner, upp och ner och sedan upp igen. En överbelastningsskada i augusti och hjärtflimmer under världscuppremiären i Ruka i November är två markörer i botten av skalan men även efter det har det svängt om Kallas säsong.

Charlotte Kallas egen formkurva

”Skönt att komma bort från Sverige”

– Det gick ganska bra i Lillehammer och då tänkte jag att jag var på väg tillbaka. Så kom touren och då kände jag mig dålig igen. Men på slutet av touren gick det bättre och nu bara pekar det bara uppåt, säger hon.

Charlotte Kalla avslutar sitt diagram på årshögstanivå och med en pil som fortsätter rakt uppåt innan ett frågetecken tar vid.

För att frågetecknet ska rätas ut lagom till skiathlonloppet i Lahtis finns flera viktiga moment.

– Bara att komma hit till Seiser Alm är ett steg, det är mycket som faller tillrätta. Bara att få komma hit till miljön och lugnet, det är skönt att komma bort från Sverige – man är mer anonym i den här miljön, säger hon.

Foto: LASSEALLARDAFTONBLADET
Kalla och tränaren Magnus Ingesson på plats i Seiser Alm.

Det andra steget är givetvis träningen på den höga höjden. I dag genomför Kalla ett av två extra formdrivande pass inför VM.

– Det är ett av passen jag trivs med att ha, då kör jag ganska sammanhängande och växlar mellan det vi kallar A3+ och tröskelfart.

”Ganska nöjda med sig själv”

A3+ innebär att Kalla ger allt hon har för att bilda så mycket mjölksyra som möjligt, sedan gäller det att slå av till 90 procent.

– Under tröskeldelen vill man bli av med den och använda den som energi för att sedan gå på A3+ igen.

Passet håller på under cirka 25 minuter, berättar tränaren Magnus Ingesson, troligen på lite lägre höjd än Seiser Alms 1800 meter över havet.

Ser du fram emot de här passen?

– Ja det kan jag göra, det är jobbigt att vara mitt uppe i det men jag gillar verkligen känslan efteråt. Man är ganska nöjd med sig själv då.

En vecka senare gör Kalla det sista tuffa förberedande passet på plats i Lahtis. Sen är det dags att se hur långt upp den sista diagrampunkten når.

ARTIKELN HANDLAR OM