Kallas hemliga hjälte: Då går du med Weng

Norskan tvingades hjälpa Kalla till medalj

SPORTBLADET

LAHTIS/STOCKHOLM. Charlotte Kalla tog VM-silver i milloppet i Lahtis men hon var inte ensam hjälte.

Efter silvret avslöjar 29-åringen hur lagkamraten Hanna Falks skarpa analys fick henne att välja rätt startnummer.

– ”Falken” körde Skandinaviska cupen här och sa att ”då åkte vi på 13 minuter så du kanske kan få gå med Weng då”.

Charlotte Kalla startade sist av de svenska åkarna i det klassiska loppet över tio kilometer i Lahtis men startnummer 34 var ändå bland de första i den seedade gruppen och hela 13 minuter innan norskan Heidi Weng gick ut med startnummer 60. Arkitekten bakom den svenska taktiken? Hanna Falk.

– ”Falken” körde Skandinaviska cupen här och sa att ”då åkte vi på 13 minuter så du kanske kan få gå med Weng då”, säger Charlotte Kalla.

”Hon kom vid viadukten”

I ett kritiskt skede av loppet fick Kalla ta rygg på just Weng som med sitt höga startnummer då var på ett varv tidigare än svenskan på banan. Med hjälp av den pigga norskan fick Kalla fart igen och tog sig i mål på tiden 26:05,9.

– Hon kom ju här när vi skulle upp i viaduktbacken. Då var det bara att försöka bita i och ta rygg på henne, säger Kalla.

Efter målgången återstod sedan en lång och nervös väntan i ledarstolen för Kalla.

– Jag insåg ganska snabbt att Marit (Björgen) bara drygar ut det här. Sedan var det intressant att se hur de andra åkte, vi som slogs om silver och brons.

Justyna Kowalczyk försvann redan tidigt i loppet och när Krista Pärmäkoski tappat en halv minut till Kalla redan vid 6,1 kilometer var även finländskan borta. Kvar återstod då det norska hotet.

Björgen överlägsen

Marit Björgen var dagens suverän och vann med en förkrossande marginal på 41 sekunder ner till Kalla. Men bakom Björgen återstod sedan bara ett hot till mot Kalla i Heidi Weng.

Weng, som alltså hjälpte till att dra upp tempot för Kalla på svenskans sista varv, tappade sen rejält och var vid 6,1 kilometer hela 21 sekunder efter Charlotte Kalla. I mål var Weng fyra, en minut och 13 sekunder bakom Björgen, och att hon samtidigt hjälpt Kalla fram till silvermedaljen i VM var knappast till någon tröst.

Astrid Jacobsen knep bronset samtidigt som Anna Haag också stod för en imponerande insats och slutade femma.

1 av 11 | Foto: LASSE ALLARD
ARTIKELN HANDLAR OM